Підтримати нас

Фейкові готелі, фішинг, псевдознижки. Що потрібно знати херсонцям про відпочинок у Туреччині

Автор статті
02 липня 2021 14:00
907
Поширити:

Останні тижні червня в Україні ознаменувалися приходом довгоочікуваного літа, а стовпчик термометра іноді навіть зашкалює. Наприклад, днями в Києві зафіксовано температурний рекорд червня за 75 років метеорологічних досліджень.

Гаряче дихання літа і періоду літніх відпусток, що стартував, спонукає багатьох підшукувати місця для відпочинку. Звичайно, громадяни, чий рівень доходів занадто скромний, щоб замислюватися про відвідування фешенебельних курортів (а таких - переважна більшість) змушені задовольнятися малим. Деяким вистачає і звичайного міського пляжу, а хтось, заощадивши, вибирає бюджетний варіант на чорноморському або азовському узбережжі, щоб провести на морі хоча б пару вихідних.

Але цього літа навіть досить невибагливі пансіонати, готелі та бази відпочинку в таких популярних населених пунктах, як Залізний Порт або Лазурне, лякають дорожнечею.

Так, у Залізному Порту в липні вартість проживання однієї людини за добу в номері більш-менш пристойного готелю може сягати від 2 до 3 тисяч гривень. Це вже не кажучи про те, що інші послуги, включаючи відвідування закладів громадського харчування, за рік також істотно подорожчали. Таким чином, перебування на херсонському морському курорті однієї умовної сімейної пари з двома дітьми впродовж тижня обійдеться в суму, рівну декільком зарплатам.

У таких умовах відносно заможні херсонці, наш своєрідний "середній клас", звертає увагу на пропозиції з-за кордону. Наприклад, приваблюють багатьох турецькі морські курорти, які відрізняються порівняно демократичними цінами й набагато вищою якістю послуг. Тим більше, що в цьому році Херсонський аеропорт пропонує одразу кілька авіарейсів у цю країну на півострові Мала Азія.

Однак тут на багатьох херсонських туристів чекають "підводні камені", які загрожують серйозними проблемами для сімейного бюджету. Причому, як зазначають експерти, випадків шахрайства на курортах Туреччини у 2021 році стало значно більше, а їх "асортимент" істотно розширився.

Як повідомляє Міністерство торгівлі Туреччини, особливо небезпечні для закордонних туристів фейкові оголошення про акції в готелях та "туристичний" електронний фішинг.

Зазначимо, що під терміном "фішинг" (дослівно з англійської - "вивудження") мається на увазі спосіб інтернет-шахрайства, метою якого є отримання доступу до конфіденційних даних користувача - логіну і пароля

Так, численні привабливі пропозиції від турецьких лжеготелів у соцмережах і в електронній пошті цілком можуть виявитися банальним фішингом. Також чиновники Міністерства рекомендують користувачам бути пильними при вивченні пропозицій і різних акцій на всіляких сайтах. Фейкову акцію можна розпізнати, з'ясувавши, що логотип того чи іншого відомого готелю або пансіонату має ознаки плагіату, а сама назва готелю часто викривлена, - наприклад, у ній присутня одна або навіть декілька "лівих" букв.

Ще один нюанс: намагаючись заманити безтурботних туристів, аферисти у своїх рекламних оголошеннях пропонують значні знижки на вартість проживання в готелі. Саме на таку привабливу пропозицію часто "клюють" клієнти. Крім того, на сумнівних ресурсах вивішують яскраві банери з повідомленнями про те, що, мовляв, треба поспішати забронювати номер, бо скоро термін надання знижок закінчиться.

Навіть якщо стадія попереднього замовлення минула успішно, то неприємності можуть очікувати туриста вже безпосередньо при заселенні. Недобросовісні орендодавці не пропонують клієнтам розгорнуту інформацію, тому є чималий шанс заселитися в номер, в якому відсутня низка зручностей, які передбачалися "за лаштунками".

Ще спритніший маневр шахраїв - здача житла з передоплатою за вигаданою адресою. В такому випадку не важко уявити реакцію туриста, який вже оплатив місця в готелі, прилетів до Туреччини, а необхідної адреси так і не виявив. А "орендодавець" не відповідає ані на дзвінки, ані на повідомлення в соцмережах або на електронці. Експерти радять: громадяни повинні заздалегідь хоча б упевнитися в реальності існування апартаментів, використавши Google-карту.

Дуже важливо також, перш ніж замовляти готельний номер, виявити, чи внесено вебресурс до інформаційної системи електронної торгівлі (ETBIS). Не зайве буде дізнатися дату створення вебресурсу через сервіс whois.net ("who is" - буквально "хто такий").

Крім того, не забувайте перевіряти в самих договорах адресу, назву апартаментів, контактну інформацію, які вказані на відповідному інтернет-ресурсі.

У цілому ж, якщо зробити все правильно, бути максимально пильним і не попастися на вудку шахраїв, які небачено розплодилися, відпочинок у Туреччині цьогоріч обіцяє херсонцям цілком позитивні емоції і враження. На відміну від сезону минулого року, коли в цій країні діяли суворі карантинні обмеження. Тим більше, що з 1 липня 2021 року, відповідно до розпорядження президента Ердогана, в цій країні повністю скасовується комендантська година.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ