Підтримати нас

Фахівці Держпродспоживслужби безсилі проти інтернет-продавців

Автор статті
26 березня 2019 05:02
754
Поширити:

Фахівці Держпродспоживслужби безсилі проти продавців, які реалізують неякісний товар через мережу інтернет-магазинів. А тим часом кількість скарг на них постійно зростає.

Зокрема,  минулого року до всіх управлінь служби країни надійшло понад 20,9 тис. звернень споживачів щодо порушення їх прав при придбанні продукції, з них понад 1,3 тис. – щодо товарів, куплених в інтернет-магазинах. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Але притягнути власника чи продавців інтернет-магазину до відповідальності служба не може через невдосконаленість законодавства.

По перше, вся відповідальність за порушення прав споживачів зараз «лягає» на продавців. Втім, знайти продавця «фізично» - майже неможливо, адже, зазвичай, у розділі «Контакти» на сайтах зазначаються лише телефонні номери та адреси електронної пошти. І продавець видає не фіскальний чек, а інший розрахунковий документ, який не відповідає формі, встановленій законодавством. 

Відсутність на сайтах обов’язкової за законодавством інформації (повне найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – підприємця; місцезнаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце фактичного проживання фізичної особи – підприємця та інше) унеможливлює проведення Держпродспоживслужбою повного та об’єктивного розгляду скарг споживачів із проведенням позапланових перевірок.

А по друге, власник інтернет-магазину (домену) - взагалі не несе ніякої відповідальності за розміщення інформації у недостатньому обсязі.

Тож не доброчесні реалізатори користуються цим: 

- після оплати товар не доставляється споживачеві;

- здійснюється доставка товару, який не відповідає заявленим характеристикам;

-у разі наявності у товару істотного недоліку споживачеві не повертаються кошти;

- реалізують вироби, не призначені для продажу на території України, тобто - контрабанду.

Наразі у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про захист прав споживачів» та деяких законодавчих актів України щодо заходів з детінізації діяльності суб’єктів електронної комерції» (№ 6754).

Він передбачає надання Держпродспоживслужбі повноважень приймати, наприклад,  рішення про призупинення доступу до веб-сайту, а також надавати приписи про усунення порушень у випадках, визначених Законом України «Про електронну комерцію».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ