Підтримати нас

Економія тепла і світла: кілька найпростіших способів

Автор статті
24 січня 2022 06:30
8,035
Поширити:

З підвищенням цін, а також тарифів на комунальні послуги, для українців стає дедалі актуальнішим питання заощаджень. Відчутно зменшити витрати на тепло- та електропостачання дозволять кілька невибагливих способів, повідомляє Укрінформ.

1. Максимально використовувати денне світло. Для цього варто регулярно мити скло на вікнах, адже пил може перешкоджати природному освітленню у приміщенні приблизно на 50%. Робоче місце бажано розмістити якомога ближче до вікна. З підвіконня та ділянки перед вікнами слід прибрати сторонні предмети. 

2. Використовувати розумні LED-світильники. Вони автоматично підлаштовуються під природне освітлення в залежності від часу доби та погоди.Сенсори та модулі також дозволяють налаштувати автоматичне вмикання і вимикання, програмувати режим сну. Інтелектуальні LED-лампи допоможуть суттєво заощадити на електроенергії. 

3. Економію на опаленні забезпечать і розподільники тепла. Їх встановлюють на радіатори у багатоповерхівках з вертикальною розводкою. Але це можливо за наявності  загальнобудинкового теплолічильника. Крім того, такі прилади необхідно встановити не менш ніж на 50% радіаторів у будинку. Розподільник фіксує температуру батареї та повітря у приміщенні, а датчики рахують витрачену кількість енергії конкретним радіатором. Суму оплати визначають на основі даних розподільників та показників загальнобудинкового лічильника.

4. У приватному будинку можна замінити звичайний котел на конденсаційний. Він допоможе зекономити до 15% “блакитного” палива. До того ж агрегат не послаблює роботи навіть якщо у мережі низький тиск, передбачає автоматичну зміну потужності та має кращу шумоізоляцію, у порівнянні зі звичайним котлом.

5. Жителі багатоквартирних будинків можуть ефективно економити, об’єднавши зусилля. Наприклад, замінити старі вікна та двері у під'їздах на сучасні, промити труби системи опалення або, за можливості, замінити їх. На всіх стояках можна встановити балансувальні клапани, призначення яких - розподіл тепла. У технічних приміщеннях та підвалах слід утеплити труби. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ