Підтримати нас

Диванні таємні детективи США

Автор статті
29 вересня 2018 04:00
617
Поширити:

Будь-який мешканець Штатів може анонімно допомогти розкрити злочин й отримати за це винагороду. Бо там із 1976 року працює програма Crime Stoppers (Стоп криміналу), яка дозволяє людині надати відомості та взяти кошти, не виказуючи себе.

Програму запроваджено тому, що основні причини небажання громадян повідомити поліцію/шерифа про злочин – це страх репресивного ставлення у громаді та переслідування з боку злочинних елементів; апатичне ставлення до проблеми, яка не торкнулась людини безпосередньо, небажання бути залученим до процесу слідства та виступати свідком у суді.

Реалізують її у співпраці з поліцією громадські організації, об’єднані в одну загальнонаціональну мережу Crime Stoppers USA.

Як вона працює:

  1. Поліція/офіс шерифа надає органіації Crime Stoppers інформацію про вчинений злочин.
  2. Працівники та волонтери Crime Stoppers розміщують надану інформацію у ЗМІ з контактами своєї організації, через які громадяни можуть повідомити відомості про цей злочин (спочатку це був тільки телефонний зв’язок, на даний час повідомлення можна здійснити через форму на сайтах організацій Crime Stoppers та мобільний додаток) .

- Особі, що повідомляє про злочин, не треба надавати свої персональні дані, її повідомленню присвоюється номер, який необхідно зберігати.

- У випадку взаємодії через мобільний додаток або веб-сайт, особі, що повідомляє про злочин, надається пароль, за допомогою якого вона може повторно заходити у профіль повідомлення про злочин, а офіцери правопорядку можуть ставити додаткові уточнюючі питання (через волонтерів організації).

  1. Отримана організацією інформація передається офіцерам правопорядку (без вказівки на джерело повідомлення). Поліція/шерифи користуються інформацією при проведенні слідчих дій.
  2. Якщо повідомлення стало корисним у розкритті злочину, поліція повідомляє про це волонтера Crime Stoppers.
  3. Організація приймає рішення про виплату винагороди, її розмір та передає до відділення банку у конверті з номером повідомлення.
  4. Волонтери Crime Stoppers повідомляють особу, щодо якої прийнято рішення про виплату винагороди, про відділення банку, в якому можна отримати кошти.
  5. Особа звертається до касира банку та називає номер свого повідомлення, після чого отримує конверт з готівкою, нічого не підписуючи та не підтверджуючи свою особу.

Кошти на фінансування цієї програми можуть жертвувати різні організації та фізичні особи, за що отримують від держави податкові пільги.

У рамках Crime Stoppers створений механізм взаємодії, який може реалізувати ініціативна група будь-якої громади. Для цього достатньо зареєструвати неприбуткову організацію, в якій будуть діяти посадові особи, відповідальні за тісну співпрацю з поліцією/офісом шерифа, розміщення інформації у медіа, залучення волонтерів та збір пожертвувань.

При підготовці статті використані матеріали за посиланнями:

https://www.crimestoppersusa.org/profile/

https://www.facsflorida.org/what-we-do/how-they-do-it/

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Шерифи для нових громад» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір». Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ