Підтримати нас

Досвід Канади та Євросоюзу у взаємодії поліції та громади

Автор статті
04 грудня 2020 18:00
1,556
Поширити:

Про нову ініціативу “Взаємодія поліції та громади в Україні: будуємо діалог і синергію стейкхолдерів”, до якої можуть долучитися всі зацікавлені сторони та обговорити з експертами плюси й недоліки реформи правоохоронних органів, дізнатися, зокрема, про досвід інших держав. Як це зробити, дізнаєтесь за посиланням.

В Україні започаткована нова ініціатива “Взаємодія поліції та громади в Україні: будуємо діалог і синергію стейкхолдерів” - група у Фейсбук *, де всі зацікавлені сторони можуть обговорити з експертами плюси й недоліки реформи правоохоронних органів та дізнатися, зокрема, про досвід інших держав.

Команда проєкту «Шерифи для нових громад» також приєдналася до групи. І на першій онлайн-зустрічі (7 жовтня) говорили про ефективну профілактику правопорушень, а також про принципи взаємодії поліції та громади (community policing).

На питання координаторки проекту «Шерифи для нових громад» у Херсонській та Миколаївській областях Ірини Ухваріної, як в інших країнах регулюється на законодавчому рівні співпраця поліції та цивільного населення, досвідом поділилися Йохан Хід (Консультативна місія ЄС в Україні) та Клод Міттон (Канадська поліцейська місія в Україні).

Адже, нагадаємо, в Україні участь громадян в охороні громадського порядку, тобто співпраця з поліцією у даному напрямку, передбачена лише за умови членства в громадському формуванні.

Як пояснили спікери, у країнах ЄС та Канаді поліція має можливість співпрацювати з будь-якими об’єднаннями, зареєстрованими юридично.

Йохан Хід підкреслив, що до складу Європейського союзу наразі входять 28 країн-членів (хоча скоро стане 27), і у кожній з них - свої правила. Однак взаємодія правоохоронних органів з цивільним населенням у будь-якій країні ЄС регулюється на законодавчому рівні виключно у відносинах з юридично зареєстрованими організаціями. Також представник Консультативної місії ЄС в Україні наголосив, що основною роботою поліції залишається саме робота поліції. А взаємодія з юридично оформленими організаціями громадян, які хочуть спілкуватися, допомагати, або щось вимагати від поліції, - це додаток до основної роботи поліцейських.

Клод Міттон розповів, що в Канаді ситуація також дуже схожа з тим, як це організовано в Європейському союзі.

- У нас є право, можливість, і наше керівництво підштовхує нас більше спілкуватися з різними організаціями у суспільстві, - підкреслив представник Канадської поліцейської місії в Україні. - Але інформація поліції не є доступною для всіх, і цей момент дуже добре регулюється. Ми маємо щоразу пам’ятати, скільки інформації можемо видати тій чи іншій організації, з якою співпрацюємо як поліцейські.

Клод Міттон працює в Україні вже рік і, порівнюючи ситуацію в Канаді та в нашій країні, зауважив - у нас набагато більше бюрократії та різних регуляторних актів. Тобто канадські поліцейські більш вільні у спілкуванні та взаємодії з громадою.

Докладніше, про що ще розповідали спікери, дивиться тут: https://www.facebook.com/oleg.kemin/videos/3636893309683825

Наступний вебінар заплановано на четвер, 15 жовтня.

*Довідкове

Цю групу створено для ініціативи “Взаємодія поліції та громади в Україні: будуємо діалог і синергію стейкхолдерів”. Вона має стати платформою для спілкування і пошуку рішень.

Наразі ініціатива впроваджується спільними зусиллями міжнародних партнерів, які від самого початку підтримують процес реформування поліції в Україні: Канадсько-український проєкт розвитку поліції (CUPDP), Канадська поліцейська місія в Україні (CPMU), Консультативна місія Європейського Союзу (EUAM), Міжнародна програма підвищення кваліфікації для органів кримінального розслідування (ICITAP).

Програма передбачає проведення панельних онлайн-дискусій (вебінарів), присвячених актуальним темам і питанням взаємодії поліції та громади (community policing). Серед них: протидія ґендерно зумовленому насильству, запобігання злочинності шляхом дизайну середовища (CPTED), а також інформування про роль та функції громадських консультативних груп (ГКГ) для вирішення локальних безпекових проблем громад.

Мета ініціативи — діалог між залученими сторонами (стейкхолдерами). Серед аудиторії панельних дискусій - громадські організації, працівники різних підрозділів поліції, представники місцевої влади, а також представники громадськості, які цікавляться впровадженням підходів community policing і прагнуть розпочати безпекові проєкти у співпраці з поліцією.

Кожна онлайн-зустріч — можливість для обміну міжнародним та українським досвідом і практиками у сфері взаємодії поліції та громади, обговорення актуальних викликів і пошуку шляхів їх подолання, обмін історіями успіху співпраці. Приклади найкращих практик і спільна практична робота можуть дати цінні знахідки для розробки концепції національної стратегії впровадження ефективної взаємодії поліції та громади в Україні.

Протягом жовтня — листопада 2020 року відбудеться 7 панельних онлайн-дискусій, що транслюватимуться в цій групі.

Група – загальнодоступна. Для участі в панельних дискусіях організатори просять заповнити коротку реєстраційну форму: https://bit.ly/3cvj8kd

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ