Підтримати нас

Диджиталізація у Музиківській громаді

Автор статті
14 грудня 2020 16:00
1,883
Поширити:

Музиківська сільська об'єднана територіальна громада була створена у 2016 році. Після об’єднання у громаді вирішили створити новий сайт для зручної комунікації між сільськими радами, які увійшли до ОТГ. 

Громада почала співпрацю з Програмою USAID DOBRE («Децентралізація приносить кращі результати і ефективність») і стала однією із перших ОТГ, де запровадили вебсайт, побудований на платформі DOSVIT, розроблений компанією SocialBoost.

“Старий сайт був не сучасний і важкий для сприйняття та пошуку інформації. Тому після об'єднання вирішили, що нам потрібен новий сайт. Почали співпрацювати з DOBRE. Компанія, яка розробляла сайт, опікувалася не тільки нашою сільрадою, а й багатьма іншими. Тож зробили шаблон сайту на платформі DOSVIT саме для об'єднаних громад. Ми можемо під свої потреби рухати блоки на сайті, підключати або прибирати ті, які нам не потрібні”, - розповіла секретар сільської ради Людмила Погрібна, яка займається наповненням сайту. 

Активно використовувати та наповнювати сайт громади почали на початку 2018 року. Зараз на сайті розміщено понад 2500 документів: рішення сесій, виконкому, проєкти рішень, протоколи сесій, договори, закупівлі, звіти, розпорядження голови, програми. Необхідний документ можна знайти за датою оприлюднення, прийняття або втрати чинності, а також за ключовими словами. 

“До появи сайту я була головним розпорядником інформації, усі спеціалісти сільської ради зверталися до мене за всіма документами. Тепер усе можна зручно знайти на сайті. Я всім показую, як ним користуватися, але це зовсім не складно. Наприклад, при підготовці до сесії всі спеціалісти використовують сайт, фінансисти багато працюють з ним, бо всі рішення по бюджету, пояснювальні записки, цільові програми - усе розміщене на сайті”, - каже пані Людмила.

На головній сторінці відображається основна інформація про ОТГ: кількість населення, площа, інформація про голову ОТГ, контакти та бюджет громади, який також виділений в окремий блок з більш детальною інформацією. 

На сайті публікуються новини громади, оголошення, фоторепортажі, анонси подій, привітання та правові консультації для громадян. 

Мешканці можуть дізнатися про графік руху автобусів до Херсона.. Ознайомитися з переліком вулиць, інформацією та документами, необхідними для отримання адміністративних послуг - таких як реєстрація мешканців, земельні питання, видача пенсійного посвідчення і т.д. В окремому блоці містяться інформація, контакти та графік роботи підприємств, закладів і установ, що розташовані на території громади.

Також на сайті доступні онлайн-петиції. Одна з них уже зібрала необхідну кількість голосів. Йдеться про ремонт центральної частини вулиць села Східне і її 10 грудня вже розглянули на сесії сільської ради.

“Під час жорсткого карантину актуальним було подання звернень онлайн, ми навіть підготували для молоді веселу відеоінструкцію , як це робити” - додала пані Людмила.

У блоці “E-data витрати” мешканці громади можуть дізнатися інформацію про всі витрати сільської ради та комунальних підприємств, а у “Prozorro”- про тендери.

У “Структурі ОТГ” міститься інформація про голову громади, депутатів, працівників відділів, а також вакансії, які вільні у відділах та комунальних установах. Також є розділ “Консультації з громадськістю”, через який відбувається обговорення нормативно правових актів, наприклад, бюджету громади на рік, або затвердження кандидатури старости.

Крім цього, до сайту додані посилання на сторонні сервіси, до яких залучена громада: Бюджету участі Музиківської ОТГ, який проходив у 2018 та 2019 роках, на державний вебпортал бюджету для громадян Open budget, Геопортал, YouTube-канал громади, портал відкритих даних та єдиний вебпортал використання публічних коштів.

“Щоб мешканці громади активно користуватися сайтом, треба багато над цим працювати, тому намагаємося інформувати про нього. І люди дивуються, що у сільради є такий сайт, і що там є можливість знайти всю інформацію про роботу місцевої влади або навіть за прізвищем знайти всі документи, які їх стосуються”, - додала пані Людмила.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ