Підтримати нас

Чи буде світло в кінці бюрократичного тунелю?

Автор статті
17 жовтня 2019 12:03
1,047
Поширити:

Мабуть, минуле літо родина Дєдових згадуватиме, як страшний сон: три місяці Маргарита Дєдова та троє її дітей жили без світла. Співробітники АТ «Херсонобленерго» знеструмили квартиру матері-одиначки та ще й нарахували їй 11 тис. грн. штрафу.   

Однокімнатну квартиру за адресою вул. Робоча, 76 Маргарита Дєдова отримала в спадок від бабусі і заселилася туди з дітьми в 2013 році. Жінка запевняє: з того часу старанно, щомісяця, сплачувала за спожиті кіловати, про що свідчать чеки та платіжки. Проблеми почалися на початку минулого червня, коли до неї прийшли працівники «Херсонобленерго», розібрали лічильник та звинуватили в тому, що жінка «самопідключилася» до мережі. Адже підприємство укладало угоду з бабусею, а не з Маргаритою.

Жінка пояснювала, що протягом усього часу, відколи мешкає у цій квартирі, сплачує за комунальні послуги і намагалась укласти договір з підприємством. Але їй відмовляли. Підставою було те, що квартира, в якій мешкає родина, не переоформлена на Маргариту, у жінки немає права власності на житло, а є лише документ про спадщину, в якому вона значиться єдиною спадкоємицею.

Тим не менш, їй світло відрізали й нарахували штраф за самовільне користування електроенергією з 2013 року.

Проте жінка не здавалася і, не зважаючи на відсутність права власності, писала звернення, телефонувала на «гарячу лінію» обленерго. Жінка добре розуміла, що потрібно узаконити свої відносини з компанією,  сподіваючись, що після її усних та письмових звернень оператор системи (АТ «Херсонобленерго») зрозуміє її нелегке становище: у Маргарити двоє малюків з інвалідністю і бракує коштів для нотаріального оформлення права власності на помешкання. Тим паче, у жінки немає доходів, аби сплатити такий величезний штраф.    

З іншого боку, Маргарита не розуміє, з якого дива повинна викласти зі своєї кишені кругленьку суму, звідки взагалі з’явилася саме така сума і чому в «Херсонобленерго» «чекали» стільки років? Але під час засідання комісії, де розглядали питання про накладення штрафу, Маргарита почула ультиматум: підключать тільки за умови, якщо вона виплатить цю суму. Жінка пояснює:

Усі ці роки електроенергією я користувалася і сплачувала за неї. Про це свідчать збережені платіжки та чеки. До того ж допуск контролера до лічильника завжди був. А от акт з вимогою компенсації за невраховану електроенергію вони на мене склали незаконно. Цей документ оформляв контролер рейдової бригади, він склав його правильно, в акті вказано «самовільне підключення», але це дуже широке поняття. Це може бути і підключення повз лічильник, і підключення без договору, як у моїй ситуації. Я вивчила інструкцію, де це детально пояснюється. У разі виявлення такого порушення справді «відрізають» світло, але карати мене штрафом в 11 тисяч - це вже якась власна ініціатива «Херсонобленерго», яка не має нічого спільного з законністю.

Після тієї сумнозвісної комісії в «Херсонобленерго» пані Маргарита щодня боролася, аби в її оселі знову з’явилося світло: зверталася до юристів, чиновників та журналістів з проханням допомогти, влаштовувала пікети під стінами Херсонської міської ради та обласної держадміністрації та навіть зустрічалася з губернатором Юрієм Гусєвим. Від представників влади та чиновників жінка чула лише відмовки та обіцянки пізніше розглянути її справу. І коли вже здавалося, що справа зайшла у глухий кут, ситуація несподівано вирішилася.  

У вересні «Херсонобленерго», нарешті, уклало з Маргаритою Дєдовою договір на підставі тих же самих документів, які жінка їм неодноразово  приносила – витяг зі спадкового реєстру, заповіт і право власності заповідача.

Після укладення договору на жінку чекала ще одна експертна комісія, на якій мали розглядати, чи вмикати жінці світло, чи ні і на яких умовах. Маргарита прийшла до установи разом із журналістами, це не сподобалося фахівцям  обленерго – комісію раптово відмінили. Натомість у Дєдової відбулася неприємна розмова з юристом АТ.

Як мені здалося, ця юристка, на прізвище Остапенко, погрожувала арештом частини моєї однокімнатної квартири з подальшою її реалізацією. Навіть про суд не йшлося, просто хотіли залякати колекторами.

За словами Маргарити Дєдової, ця розмова нічим не закінчилася. Але далі сталося найцікавіше:

Вони мені поставили нові умови: якщо виплачу якийсь незрозумілий борг у 1200 грн., вони увімкнуть світло, – пригадує Маргарита. - Звідки з’явилася саме ця сума, чому її немає в акті звірки за спожиту електроенергію - я взагалі не розумію, але я вже заплатила ці кошти. Все ж таки 1200 боргу це не 11 тисяч штрафу. Я їх ще тоді спитала, так ви мені світло чому відімкнули – за цю начебто заборгованість чи за самовільне підключення? А мені відповіли, що на підставі заборгованості. Я обурилася і питаю, чому ж ви мене тоді протягом 10 днів про це не попередили як і передбачено законом і не дали 30-денний строк, аби я цю заборгованість погасила?..

У жовтні родина Дєдових, нарешті, зітхнула з полегшенням – у квартирі з’явився омріяний струм. Ціною цієї маленької перемоги були сльози, нерви та життя без холодильника, пральної машини, телевізора та світла більше трьох місяців. Але крапку в цій історії ставити ще зарано - штраф жінці так і не скасували, запропонувавши сплатити 45 % від суми одразу, а інші 55% сплачувати в розстрочку до 1 березня. Маргарита відверто каже, що не збирається відшкодовувати те, за, що і так регулярно сплачувала, тим більше, що можливості в неї такої немає – на носі опалювальний сезон та й інші комунальні послуги теж недешеві. До того ж жінка виховує одна трьох дітей, двоє з яких мають важкі діагнози: дівчинці Ренаті роблять уколи з гормоном росту, оскільки 7-річна дитина виглядає на 4 роки, ще й має вроджену ваду серця, а її братик Назар страждає від нападів епілепсії. 

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ