Підтримати нас

Чому в Москві протестувала опозиція та як її розігнали

Автор статті
15 липня 2019 04:40
785
Поширити:

У неділю, 14 липня, в Москві відбулася акція протесту за допуск незалежних кандидатів на місцеві вибори, яка завершилася силовим розгоном.

НВ розповідає про те, що сталося в Москві.

На 8 вересня 2019 року в російській столиці заплановано вибори до Московської міської думи - 45 депутатів оберуть на п'ять років. Однак вони можуть відбутися без участі багатьох опозиційних кандидатів. До середини липня виборчком відмовив у реєстрації дев'яти висуванцям, забракувавши зібрані на їхню підтримку підписи. Серед них - представники опозиції та незалежні кандидати Ілля Яшин, Іван Жданов, Юлія Галяміна, Любов Соболь.

14 липня за їхньою участі в Москві пройшла акція протесту на підтримку висуванців. За офіційними даними, вона зібрала 1 тис. осіб, за неофіційними - кілька тисяч. Протестувальники зібралися в Новопушкінському сквері російської столиці, потім мітингували біля будівлі мерії Москви, а після - біля стін Московського виборчкому. Сюди учасники акції, оточені поліцією, передали заяву з вимогою переглянути рішення про недопуск кандидатів. Їм повідомили, що глава виборчкому Валерій Горбунов перебуває на дачі, на що учасники протесту відповіли гаслами «Ми важливіші за картоплю!», «Собянін - боягуз!», «Горбунов, не сси, не чіпатимемо!», «Даєш чесні вибори!».

Протестувальники оголосили акцію безстроковою та близько 20:00 почали встановлювати намети. Після цього поліція застосувала силу, менш ніж за півгодини розігнала протест і зачистила прилеглі вулиці: учасників били і відправляли в автозаки. Було затримані близько 40 осіб, у тому числі потенційні кандидати Соболь, Галяміна, Яшин, Жданов. Пізніше МВС РФ повідомило про 25 затриманих.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ