Підтримати нас

Через вимушену паузу Херсонський аеропорт отримав величезні збитки

Автор статті
01 квітня 2020 09:00
725
Поширити:

"Як ми можемо платити зарплату, не отримуючи доходу", - так прокоментував нинішню ситуацію директор підприємства "Херсонські авіалінії" Віталій Кучерук.

Про це він розповів кореспондентам Суспільного.

За його словами, працівники на початку карантину в березні взяли відпустки за власний рахунок. У квітні вони мають вийти на роботу і працювати дистанційно, а платити їм нічим. 

Останній рейс тут приймали 14-го березня. Під час карантину був один спецрейс, доставили апарати штучної вентиляції легень. За словами директора підприємства "Херсонські авіалінії" Віталія Кучерука, у перші три місяці цього року – пасажиропотік досяг 40 000 тис. людей. Торік Херсонський аеропорт обслужив 154 тисячі пасажирів: 

"До карантину ми приймали багато літаків до Кракова, Катовіце від "Ryanair". 30-го березня ми повинні були запустити рейс на Відень. Літали також на Шарм-ель-Шейх. "Turkish Airlines" відправляв літак до Стамбула. "МАУ" - до Києва. Ми вже продавали квитки на Даламан (Туреччина) і Бургас (Болгарія)". 

Цього року Херсонський аеропорт планував ремонт злітно-посадкової смуги, світлосигнальної та навігаційної систем. Але через карантинні заходи у зв'язку з пандемією коронавірусу, говорить директор підприємства, змушені відтермінувати ці роботи, розповів Віталій Кучерук: 

"Я не знаю скільки часу знадобиться, щоб відновити авіаційну діяльність, бо авіаційна, транспортна інфраструктура та туризм постраждали найбільше. Це дуже важка тема". 

На підприємстві "Херсонські авіалінії" працюють 187 людей. Нині на роботі тільки адміністрація, бухгалтерія та охорона. Директор Віталій Кучерук сказав, що у квітні підприємство має йти на вимушений простій: 

"У нас дохід – це 95 % авіаційна діяльність, тобто ми отримували гроші за приліт, відліт з нашого аеропорту. Також це пасажирський збір, авіаційна безпека, злітна посадка, обслуговування повітряних суден – це був наш основний заробіток. Взимку за місяць у нас було від 2, 5 до 3 мільйонів гривень. Літом трохи більше 4 мільйона гривень. На даний момент, немає грошей зовсім. До 14-го березня працювали, то частина зарплати буде нарахована, але друге питання, що немає грошей. Авіакомпанії "Turkish Airlines", "МАУ", "Ryanair", "Sky Up" нам заборгували понад 3 мільйона гривень, а оплата заробітної плати в місяць у нас виходить на 2 мільйона гривень. Зарплата буде нарахована, але грошей немає. Немає чим розрахуватися, тому ми звернулись до облдержадміністрації, облради з проханням допомогти". 

Голова обласної ради Владислав Мангер ситуацію прокоментував так: 

"У нас 18-го відбулась позачергова сесія обласної ради, де ми піднімали усі кризові питання, які стосуються коронавірусу. Директор КП «Херсонські авіалінії» знав про це, на жаль, письмо від нього надійшло 20-ого, тобто 2 дні після сесії. Нам надійшла програма для боротьби з коронавірусом. Ми вивчаємо цю програму. Коли буде призначена наступна позачергова сесія, то ми розглянемо це питання і перед сесією, документи, які нам відправив директор аеропорту, також будуть розглянуті".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ