Підтримати нас

Чемпіонат Європи з футзалу. Українці програли, але продовжують виступи

Автор статті
31 січня 2022 10:27
966
Поширити:

На Чемпіонаті Європи з футзалу, який у ці дні проходить на аренах нідерландських містах Амстердам та Гронінген, завершився груповий етап. Уболівальників нашої країни, звичайно ж, насамперед цікавили матчі у групі А, де грала національна збірна України.

У вирішальному матчі українці мали подолати опір чинних чемпіонів континенту - футзалістів збірної Португалії. У паралельній зустрічі зійшлися господарі нідерландці та команда Сербії. Серби, програвши обидва перші матчі, зійшли з дистанції, але Україна мала надію на те, що балканські гравці  в останній грі і переможуть. Тоді навіть програш наших Португалії, найімовірніше, виводив підопічних Олександра Косенка до чвертьфіналу. Адже Україна за різницею забитих та пропущених випереджала і Нідерланди, і Сербію.

Проте спочатку нашій збірній та її шанувальникам довелося похвилюватися. Адже вже на 3-й хвилині нідерландці вийшли вперед, а на початку другого тайму сербська команда забила м'яч у  свої ворота, і рахунок став критичним для нашої збірної - 2:0 на користь Нідерландів.

Водночас у матчі з Португалією зберігалася напружена нічия – 0:0. Чемпіони в цій зустрічі віддали перевагу грі від оборони і особливо не захоплювалися атакувальними діями: нічиєї з українцями було для них достатньо, щоб вийти з групи з першого місця.

На 27-й хвилині прийшли відомості з паралельного матчу - серби зусиллями Райчевича скоротили відставання в рахунку. А вже через 5 хвилин вони цей рахунок навіть зрівняли!

Надихнувшись, Україна кинулася в атаку, кілька чудових моментів було втрачено. Тим часом Сербія забила ще один гол – і 3:2 на користь команди з Балкан уже виводив нашу команду до стадії плей-офф!

Втім, на 37-й хвилині португальська збірна організувала зразкову контратаку на ворота "продексимівця" Ципуна, і Зікі відправив м'яч у наші ворота.

Останні хвилини і навіть секунди пройшли, як то кажуть, “на нервах”. Україна кинулася вперед, знявши воротаря та перейшовши на гру в п'ять польових гравців. Своєю чергою, у паралельній грі до такої ж тактики вдалися і нідерландці. Але, на щастя, господарям зрівняти рахунок із Сербією не вдалося, а Україна, попри поразку від Португалії 0:1, зуміла прорватися до наступного етапу змагань з другого місця.

У трьох матчах групи українці здобули лише одну перемогу та набрали три очки, за різниці забитих та пропущених 8-5.

До речі, схожу ситуацію ми вже спостерігали минулого літа на Чемпіонаті Європи з "великого" футболу, коли Україна, перемігши лише раз і програвши два інші матчі, завдяки перемозі збірної Швеції над Польщею зуміла "застрибнути" на останню сходинку потягу, що вирушив до плей-офф.

У чвертьфіналі на “футзальну” Україну чекає команда Казахстану, яка дуже впевнено пройшла групову дистанцію, здолавши Фінляндію та Італію та зігравши внічию зі Словенією.

Читачі, не дуже обізнані зі справами в європейському спорті, зі щирим подивом запитають, чому збірна, яка представляє азійську державу, грає на Чемпіонаті Європи. Зазначимо,  Казахстан входить до УЄФА з 2002 року: і збірна з футболу, і збірна з мініфутболу, і клубні казахські команди виступають у європейських змаганнях. Офіційна причина переходу Казахстану в "європейське" спортивне поле: у місцевих федераціях футболу та футзалу вважали "безперспективним" у плані розвитку перебування в Азійській конфедерації футболу та в аналогічній організації з футзалу.

Нинішні успіхи збірної Казахстану з міні футболу чимало ґрунтуються на натуралізованих бразильцях, яких на поточному Чемпіонаті Європи у складі команди майже половина. Технічні та швидкі представники Південної Америки ніби створені для гри у міні футбол, тому багато європейських збірних   залучають їх під прапори своїх збірних, забезпечуючи громадянство. У результаті збірні Європи з футзалу буквально "напхані" латиноамериканськими гравцями. А на поточній першості вже було зіграно досить показовий матч між збірними Грузії та Азербайджану, в якому в обох командах виступило одразу 12 (!) бразильців.

Після програного матчу з Португалією головний тренер збірної України Олександр Косенко відзначив:

 “Дякую сербам, які допомогли нам вийти до чвертьфіналу. Але я думаю, що своєю сьогоднішньою грою ми заслужили потрапити до вісімки найкращих. Я пишаюся хлопцями, які віддали всі сили – навіть більше. Зараз головне завдання – відновитися та добре підготуватися до наступного матчу”.

Сьогодні, 31 січня, у чвертьфіналах зіграють Португалія-Фінляндія та Казахстан-Україна, а завтра, 1 лютого, зустрінуться Іспанія-Словаччина та Росія-Грузія.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ