Підтримати нас

«Будинок Костяка» - законний?!

Автор статті
22 травня 2018 04:38
912
Поширити:

Суддя Херсонського міського суду Валерія Дорошинська залишила позов Громадської організації «Антонівська хвиля» до Управління державного архітектурно-будівельного контролю Херсонської міської ради про скасування державної реєстрації декларацій будівництва  - без задоволення.

Нагадаємо, уже майже 6 років мешканці селища Антонівка намагаються повернути громаді чималенький шмат берега  по вул. Дніпровській, 72, де колись був місцевий пляж. Проте у 2012 році пляж обгородили парканом і почалося будівництво. Бульдозери трощили й зрівнювали берегові скелі. Будівельники вбили  в акваторії Дніпра товстелезні палі, відокремивши 12 соток, та засипали  прибережжя  рештками кам’яних брил - «мостили причал». А на місці колишньої зони відпочинку почали зводити стіни сумнозвісного «Будинку Костяка».

Тривала боротьба проти незаконного будівництва нагадує величезну «гойдалку». Поки Микола Костяк був при владі, тобто очільником Херсонської обласної державної адміністрації, міліція зовсім «не бачила» нічого кримінального в тому, що забудовується рекреаційна водоохоронна зона Дніпра. Активісти цілодобово чергували на березі, переривали канавою второвану вантажівками дорогу до будівництва, висаджували там дерева, своїми тілами блокували транспорт, виходили с пікетами під стіни ОДА, але роботи не припинялися.

Однак після втечі Януковича і вигнання Миколи Костяка з облдержадміністрації будівництво на березі затихло. Але  тільки на деякий час. Наприкінці осені (перечекавши дев’ять місяців) там знову запрацювали бульдозери та будівельна техніка.

Проте під тиском антонівців тодішня екологічна прокуратура нарешті «побачила» порушення.  Було відкрито одразу декілька кримінальних справ: за самовільне захоплення берега, за самовільне будівництво, за нанесення екологічної шкоди.

Однак і ця, начебто, перемога виявилася ефемерною: київське керівництво прокуратури  всі ці кримінальні справи закрило. Причому офіційна причина закриття справ - просто за межами здорового глузду: «співробітникам правоохоронних органів не вдалося виявити винних»!  

Новий виток боротьби за берег почався напередодні 2016 року. Активісти, зокрема, громадська організація «Антонівська хвиля» на чолі з Ганною Зарудною з'ясували, що особняк намагаються узаконити через процедури купівлі-продажу (у нього змінилося кілька власників, останньою стала дочка колишнього губернатора Миколи Костяка -  Ганна Лясковець). І також хочуть, через аукціон, привласнити частину берега і частину акваторії Дніпра, що була засипана для «Будинку  Костяка».

Після пікету антонівцями та херсонцями обласної прокуратури стражі закону скасували аукціон та подали до суду одразу декілька позовів в інтересах держави та Антонівської громади. 

Судові справи затягнулися більш, ніж на два роки: перемагала то прокуратура, то остання власниця будинку Ганна Лясковець. Сторони подавали апеляційні, касаційні скарги, справи поверталися на новий розгляд.

Та з’ясувалося, що поки тривали судові процеси за фактами самозахоплення берега і самовільного будівництва, Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю Херсонської міської ради (керівник Ростислав Маршак) - прийняло декларацію про прийняття спірного будинку в експлуатацію, тобто, по суті, - узаконило його на місцевому рівні.

«Антонівська хвиля» ще влітку минулого року подала позов проти такого свавілля міської влади. Справу розподілили судді херсонського міського суду Валерії Дорошинській, проте в зв’язку з її завантаженням перше судове засідання мало відбутися тільки через півроку, у січні 2018-го. Але - не відбулося. Суддя заочно винесла рішення розглядати позов за спрощеною процедурою.

У порядку спрощеного позовного провадження з грудня минулого року розглядаються малозначні справи та суперечки, що виникають з трудових відносин. Наприклад, якщо сума заявленого позову менше п'ятисот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (зараз такий мінімум - 1762 грн., тобто, сума позову на сьогоднішній день складає менше 88 100 грн.). Та немає необхідності заслуховувати свідків.

У такому разі позивачі й відповідачі надсилають до суду свої письмові аргументи та підтверджуючі документи, суддя вивчає папери й виносить рішення, яке надсилає сторонам поштою. І все це відбувається без судових засідань, без виклику сторін до суду, за зачиненими дверима.

Отже, цілком можна зрозуміти, чому Валерія Дорошинська вирішала дотримуватися спрощеної процедури - адже формально йшлося про скасування «якогось бюрократичного папірця».

Утім, як нам стало відомо з Єдиного реєстру судових рішень, суддею  в якості зацікавленої сторони до розгляду справи була долучена власниця будинку Ганна Лясковець: тому що це зачіпає її майновий інтерес. Тобто, сума позову до Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю одразу «злетіла» до вартості маєтку, який коштує набагато більше вищезазначених «мінімальних» 88 100 грн. Проте судова процедура  без будь яких пояснень так і залишилася спрощеною.

І про остаточне рішення у справі стало відомо теж винятково з Реєстру. Виявляється, Валерія Дорошинська винесла його ще місяць тому, 17 квітня.

Якщо коротко, то суддя дійшла до висновку, що: «оскаржувані декларації не стосуються прав і свобод юридичної особи ГО «Антонівська хвиля». Тобто, Валерія Дорошинська не зрозуміла, чим   маєток, вибудуваний на пляжі у водоохоронній зоні Дніпра,  «заважає» людям, які об’єдналися в громадську організацією саме для боротьби за своє право відпочивати на березі.

Та й це - ще не все. Складається враження, що суддя чи то «соромиться» свого рішення, чи то навмисно «гальмує» процес.

Як пояснює керівниця громадської приймальні Благодійної організації Фонд милосердя та здоров’я Олена Старюк, судове рішення мали обов’язково розіслати всім сторонам у  справі. Адже у цьому випадку апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів після складання рішення, тобто - до 17 травня. Проте позивач, тобто ГО «Антонівська хвиля», його досі не отримала, хоча минуло більше місяця. Отже, тепер, навіть якщо організація отримає офіційного документа, активістам все одно доведеться ще раз звернутися до суду, - щоб поновити пропущені строки на апеляційне оскарження.

А Ганна Зарудна впевнена, що це не просто випадковість чи «непорозуміння»:

-  Намагаючись відстояти свої законні конституційні права, представники ГО «Антонівська хвиля»  неодноразово зверталися до Херсонського суду. Та за результатами судових рішень маємо чітке переконання, що суди залишаються корумпованими.

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Права людини і місцева демократія» за фінансової підтримки Національного Фонду на підтримку демократії (NED). Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Національного Фонду на підтримку демократії.

P.P.S. Безоплатну юридичну консультацію можна отримати в Громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» за адресою: м. Херсон, вул. Б. Мозолевського (колишня Фрунзе), 2, оф. 19. Особистий прийом: вівторок з 10.00 до 15.00. Тел. (0552) 49 60 03, (066) 790 90 21.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ