Підтримати нас

Бобри, черепахи і не тільки, або Хто мешкає в Дніпровських плавнях

Автор статті
10 червня 2020 15:00
857
Поширити:

Плавні Дніпра на Херсонщині сповнені містичних та історичних таємниць. Крім того, тут унікальна флора та фауна

Усе це  приваблює туристів. Але. Багато подорожуючих вважають, що за допомогою Інтернету вже уповні дізналися про цю частину нашого регіону. Тож їдуть сюди не робити для себе відкриття, а подивитися на ті цікаві речі/об'єкти, про які читали, або чули. Та й сфотографувати. 

Однак Херсонщина досі приховує стільки різноманіття, про яке навіть пересічні містяни забули чи не знають. А буває, просто не розуміють, з якими дивовижними явищами природи стикаються поряд зі своєю домівкою, бо просто до них звикли. Тож що  говорити про мешканців інших регіонів країни, а тим паче - інших держав?

Фото Оксани Сидорович

Зокрема, довгий час вважалося, що очеретяний кіт в пониззі Дніпра зник майже сто років тому. Його родичі залишилися лише в Південній та Південно-Східній Азії, на півдні Китаю та в долині річки Нілу (Єгипет). 

Та наприкінці дев'яностих минулого сторіччя місцевий херсонський краєзнавець, біолог та еколог Євгеній Роман спочатку знайшов його сліди в очереті й виявив лігвище. Облаштував поряд засідку та спостерігав декілька діб, поки не вдалося сфотографувати цю рідкісну кішку. Саме в херсонських плавнях! Тож ця дивовижна тварина, раритетний аборигенний вид, виявляється, тут таки вижив. Але побачити його надзвичайно складно, бо очеретяний кіт майстер ховатися.

Коли ж тут створили Національний природний парк “Нижньодніпровський” та почали ретельніше досліджувати місцеву живність, науковці відкрили  безліч інших невідомих фактів і явищ, наприклад, гнізда птахів, які досі теж вважалися непритаманними чи зниклими на Херсонщині.

Але є ще інший аспект, не науковий,  а туристичний

Як розповідає координатор соціального проєкту “Мандруємо Херсонщиною” Єгор Сидорович, більшість людей просто не розуміють, що бачать: 

- Коли проводжу водні екскурсії на байдарках, часто зустрічаються черепахи, качки, водні курочки, вужі, білі лелеки, баклани, домівки бобрів (щоб зустріти самого бобра, треба дочекатися ночі, бо вдень вони сплять). Люди неймовірно дивуються, бо бачать їх уперше, й питають - хто це. Хоча ці представники тваринного світу є місцевими жителями та постійно проживають у плавнях. 

Фото Єгора Сидоровича

Фото Віталія Бельовцева

Важче за все зустріти бобрів. Хоча сліди їх роботи побачити все ж таки вдається.

Фото з інтернету

Окрім дивовижних тварин, у дніпровських плавнях зустрічається і міфічна істота – русалка. Хоча це начебто лише легенда, але рибалки стверджують, що вона дійсно існує. А з'явилася  ще в XIX столітті. Нібито через нещасне кохання дівчина стрибнула  з дніпровської кручі. Через деякий час її коханий  вирішив порибалити, виїхав на річку та почув дивні звуки. Переляканий чоловік упізнав знайомий голос та від страху вистрибнув з човна і теж потонув. З того часу дівчина блукає в плавнях Дніпра  та не може знайти спокою. 

Фото Віталія Бельовцева

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ