Підтримати нас

“Безпека Білоцерківської ОТГ» в надійних руках

Автор статті
14 листопада 2020 13:00
1,180
Поширити:

Достойний приклад з цивільної охорони правопорядку показали Білоцерківські бізнесмени. Власники підприємства дбають про людей, намагаючись створити для них комфортні умови життя.

Коли організація громадської безпеки стає не тільки проблемою для місцевої влади, а й справою кожного мешканця, у тому числі і представників місцевого бізнесу –чудові результати не баряться. На теренах Білоцерківської ОТГ (Полтавська область) діє потужне сільськогосподарське підприємство «Білагро». Його власники – брати Віктор і Юрій Кордубани – інвестують чималі кошти в розвиток місцевої громади. І особливу увагу приділяють організації громадської безпеки на цій території.

Власники підприємства дбають про людей, намагаючись створити для них комфортні умови життя. Тож, якщо будують щось, то це завжди відповідає найвищим стандартам. Маркером справ у громаді може правити лише один факт: на фоні загального безробіття в країні у Білоцерківці не вистачає робочих рук. І працівників привозять на роботу автобусами із сусідніх районів і навіть з Полтави. І це й не дивно, бо тут високі зарплати, повний пакет соціальних гарантій і є перспективи. Принцип братів Кордубанів простий – ніяких винагород «у конвертах», тільки прозорі зарплати (до речі, набагато більші, ніж середньоукраїнські), бо всі податки підуть до бюджету ОТГ, а значить, використовуватимуться для потреб громади.

Голова "Білагро" Віктор Кордубан

Щоб детальніше познайомитися з феноменами Білоцерківської громади, ми зустрілися з сільським головою, поліцейським офіцером громади, членами громадського формування та іншими цікавими людьми.

Сільський голова Білоцерківки  Іван Васильович Лещенко

Ми постійно підтримуємо контакт з паном Євгенієм – представником поліції на нашій території, забезпечили йому сучасне робоче місце. На власні кошти відремонтували приміщення для поліцейської станції і закупили все необхідне. Сьогодні станція розташована в загальному комплексі будівель разом із сільською радою та культурно-розважальним центром. До центру входять: клуб, бібліотека, спортивний зал, дитячий майданчик, та майданчик тренажерів. Щойно почали будувати майданчик зі штучним покриттям для міні-футболу і свій власний стадіон. Звісно ж, спорудження стадіону бюджет не потягне, тому розраховуємо на підтримку «Білагро». Багато уваги в нас спорту і культурі тому, що розуміємо: молодь повинна мати можливості змістовно проводити вільний час. І це теж сприяє громадській безпеці: хай краще змагаються, ніж пиячать та бешкетують.

Дитячий майданчик та майбутнє поле для мініфутболу

Тренажери

Наша громада вважається доволі спроможною, ми багато чого будуємо за власні кошти. Але грошей все одно на всі задумки не вистачає, тому регулярно беремо участь у конкурсах, отримуємо гранти. Скажімо, облаштування приміщення і придбання обладнання Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) провели за рахунок коштів посольства Швеції. Тепер за рахунок перемоги у конкурсі міністерства регіонального розвитку розпочали будівництво центру громадської безпеки. Це дозволить розташувати в одному місці поліцейську станцію, амбулаторію сімейної медицини з денним стаціонаром, пожежне депо на 2 автомобілі і ЦНАП.

Будівництво центру безпеки. Амбулаторія

Зараз стало модним для безпеки встановлювати камери спостереження. Збиралися і ми так зробити. Але коли запропонували провести це через бюджет участі, мешканці громади, як не дивно, категорично були проти. Мабуть, люди впевнені, що у нас тут безпечно і не бажають бути «під наглядом», тому заплановані кошти використали для будівництва дитячих майданчиків – це наразі більше потрібно.

До речі, не забуваємо і про екологію. Уже рік як запровадили у Білоцерківці сортування сміття. Скажу чесно, я сам не був упевнений, що це запрацює – люди ж різні та й новації завжди важко приживаються, але я помилився, система працює. Сортоване сміття складаємо в спеціальному сховищі, його раз на місяць забирає фірма, яка цим займається. Взагалі, вважаю, що правильним вирішенням проблеми було б будівництво на міжмуніципальних засадах (коли проект фінансують декілька сусідніх громад) заводу утилізації сміття.

Розподіл відходів

Якщо мешканці Білоцерківки і сусідніх сіл відчувають себе у безпеці (навіть не схотіли ставити камери спостереження) – тобто довіряють один одному і вірять, що у разі необхідності поліцейський офіцер поруч, то навіщо ж створювали громадське формування? На це питання відповів голова ГФ «Безпека Білоцерківської ОТГ» Руслан Шаран, колишній керівник мисливського господарства.

Голова Громадського формування

Перш за все тому, що по значній території громади протікає річка Псьол, і ми постійно стикаємося з проблемою вилову риби в протизаконний спосіб. На жаль, браконьєри є, але майже всі вони «не наші», тому члени формування відстежують «чужі» машини і відразу ж інформують мене, якщо є підозра на браконьєрство. У нас, до речі, у кожному селі є осередки, призначений старший, а всього у формуванні 65 осіб, отже, територія постійно під наглядом. Підбирали людей так, щоб їхня робота була пов’язана із виїздами і дозволяла здійснювати патрулювання. Щодо ресурсів, то пальним забезпечує «Білагро», а один з членів формування має власний автосервіс, то і клопоту з ремонтом не маємо. Друга проблема, з якою боремося, це браконьєрство на території мисливського господарства. Я раніше працював там директором, і не раз з хлопцями затримували зловмисників. Тепер, маючи статус Громадського формування, можемо проводити офіційне затримання і доставляти браконьєрів до поліцейської станції. Ми всі тут або рибалки, або мисливці і мусимо дбати про навколишню природу і звірів. До речі, у нас багатий край: є і кабани, і лосі.

Взагалі, я живу тут зі свого народження. І можу сказати, що серед наших мешканців немає людей, які б порушували закон – у селі ж усе на виду, один одного знають. Але ми живемо біля траси Київ – Харків, і бувають «заїжджі гастролери». Тому необхідно контролювати ситуацію і допомагати поліції зберегти громадський порядок.

Розповідає поліцейський офіцер громади Євген Фененко:

Євген Фененко – поліцейський офіцер громади

- Я завжди розраховую на підтримку хлопців з громадського формування. Адже поки я один обслуговую всю територію, де мешкає майже 5 тисяч людей. У майбутньому, коли відкриється центр громадської безпеки, будемо саме з них формувати добровільну пожежну дружину. Щодо криміногенної ситуації на території громади, то за нечастими винятками в нас спокійно. Тому багато уваги приділяю профілактичній роботі: зустрічаюсь з молоддю, місцевими активістами та людьми похилого віку, які потребують уваги і допомоги. Хочу зауважити, що місцева влада приділяє багато уваги саме людям похилого віку та людям з обмеженими можливостями. У нашій громаді працює соціальне таксі, яке за запитом доставляє людей, у яких є проблеми, до амбулаторії, до районної лікарні. І це не тільки люди з обмеженими можливостями, а й просто літні люди, яким важко рухатися. Не знаю, чи мають таку послугу інші громади. Цей автомобіль Білоцерківська громада отримала першою в Україні за результатами конкурсу.

Соціальне таксі

До Білоцерківської ОТГ належить, також селище Красногорівка, яке розташоване поруч. Тут теж приділяють багато уваги спорту і відпочинку молоді, бо це і є справжня профілактика правопорушень. Коли ми разом з поліцейським офіцером завітали до школи, нам продемонстрували сучасний майданчик для міні-футболу, обладнаний таким покриттям, яке побачиш не в кожному обласному центрі.

Спортивний майдачик  у Красногорівській школі

Там, де думають і дбають про людей, там не має місця злочинам, а значить, усе добре і з громадською безпекою. Ось такий простий принцип втілюють у життя керівники Білоцерківської громади та представники місцевого соціально-відповідального бізнесу.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ