Підтримати нас

Безкоштовні тести на COVID-19 не для всіх – про нові правила перетину адмінмежі з Кримом

Vgoru
Автор статті
18 січня 2021 17:30
1,018
Поширити:

На брифінгу в Херсонській обласній адміністрації 12 січня розповіли про особливості безкоштовного тестування на коронавірус під час проходження адмінмежі з Кримом. Херсонський офіс КримSOS коментує ситуацію. 

Кожен, хто їде з Криму до материкової України, має встановлювати на КПВВ додаток “Вдома” та проходити два тижні самоізоляції. Винятки роблять для представників міжнародних організацій, дітей до 12 років та тих, хто їде вступати до закладів освіти. Аби не сидіти вдома, більшість людей роблять тест на COVID-19 за власний кошт. Тож при негативному результаті їх “знімають” із самоізоляції.  

У листопаді 2020 року почали говорити про можливість безкоштовних тестів на КПВВ з Кримом. Зокрема, про це згадувала заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Голованчук в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна". Таку послугу сподівалися ввести до кінця минулого року. Проте ніхто не розповідав подробиць:  хто займатиметься цим та як буде все організовано.   

Ситуацію “зрушив” локдаун. 5 січня 2021 року Кабінет Міністрів України оновив правила припинення самоізоляції осіб, які прибули з тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях, АР Крим та м. Севастополя.  

Так, на додаток до платних ПЛР тестів, на контрольно-пропускних пунктах в’їзду-виїзду на адмінмежі з Кримом мають з’явитись пункти безкоштовного експрес-тестування на COVID-19. За інформацією Херсонської ОДА, таку можливість отримали окремі категорії людей: ті, у кого підвищена температура, хто відмовляється встановлювати додаток “Вдома” чи не мають мобільного телефона для його встановлення.  

— Фактично чітких вимог, кому робити тести, у нормативних документах наразі немає. Проте із соціальних мереж знаємо, що тести зараз роблять не всім. Про це пишуть люди у тематичних групах, — зазначає Олексій Тільненко, координатор Херсонського офісу КримSOS.  

У Херсонській адміністрації пояснюють: є певні “юридичні аспекти”, через  них не можуть робити тестування на коронавірус усім українцям, які прямують на материкову частину. Для роз'яснення ситуації чиновники направили лист до Кабінету Міністрів  

— Ми підготували приміщення та персонал для тестування на КПВВ. Але за час “відкриття вікон можливостей” тест зробила лише одна особа. Потрібно, аби нам роз’яснили певні моменти щодо категорій людей, яким зобов’язані робити тест. Бо витрачаємо державні кошти, про які потрібно потім звітувати, — зазначає Вадим Чабан, заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації.  

На брифінгу в Херсонській облдержадміністрації 11 січня перший заступник голови Дмитро Бутрій розповідав, що вони виділили по 500 тест-систем для КПВВ “Чонгар” та “Каланчак”. Того ж дня на сайті МОЗ опублікували Наказ про  перерозподіл тестів на коронавірус. Херсонська область має отримати 47 750 тестів на суму 6,2 млн грн.   

— За один день з Криму через один КПВВ проходить десь 400 людей. Якщо робити тест усім — потрібно приблизно 25 тисяч тестів на місяць. Це тільки для тестування на адмінмежі, а є ще й інше населення Херсона та області, —  коментує Олексій Тільненко, 

Наприкінці січня юристи КримSOS планують здійснити моніторингові візити до КПВВ та додатково повідомлять —  чи вже проводять там тестування чи ні. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ