Підтримати нас

Або пішки, або на таксі…

Автор статті
19 березня 2020 11:25
969
Поширити:

Сьогодні зранку херсонці спізнали черговий шок — міські зупинки громадського транспорту переповнили натовпи людей, що марно намагалися кудись доїхати. Переважна більшість маршруток у цей день на вулицях не з’явилася. Перевізники стверджують: вони опинилися в ситуації, за якої працювати не зможуть. Допомогти їм обслуговувати херсонців під час карантину може тільки міська влада.

Через введені Кабіном обмеження на кількість пасажирів херсонські перевізники потерпають від збитків, а містяни вимушені залишатися вдома або діставатися на роботу із запізненнями. За даними у чатботі телеграм каналу «Транспорт Херсона», на 8:00 ранку на маршрути міста виїхали 79 одиниць транспорту — це лише 17% від плану (476 од.). Тридцять три з них — тролейбуси комунального підприємства «Херсонелектротранс», тридцять чотири — автобуси КП «Херсонкомунтранссервіс». Решту, 12 автобусів, випустили на маршрути деякі приватні перевізники — ФОП «Присяжний» 3 автобуси за маршрутом №38, приватне підприємство «Союзавто — 3 автобуси за маршрутом №33-к, товариство з обмеженою відповідальністю «Іксора» — 2 автобуси за маршрутом №43, та ФОП «Самойленко», 4 автобуси за маршрутом №34. На противагу їм три найбільших учасники автотранспортних послуг Херсона (публічне акціонерне товариство «Ремпобуттехніка», приватне підприємство «Корнет-стиль» та приватна фірма «Міс»), які загалом випускають на маршрути 45% автобусів (218 од.), не виїхали на вулиці міста. Наступними днями ситуація лише погіршиться, переконаний директор КП «ХКТС» Павло Ткаченко. Транспорт нема чим заправляти та вже в суботу автобуси взагалі не вийдуть на маршрути:

"У нас немає грошей на пальне, — пояснює Павло Ткаченко. — Ми написали звернення до міського голови та депутатського корпусу про виділення коштів на КП для закупівлі пального. Але на позачерговому пленарному засіданні сесії 18 березня нас не підтримали. Завтра, в п’ятницю, наші автобуси ще вийдуть на маршрути Херсона, це я гарантую. А в суботу — вже ні".

За словами директора КП «ХКТС», щоб розвозити містян (навіть по 10 осіб) підприємству необхідно випускати на маршрути 186 автобусів. Це, в середньому, на кожен автобус сорок літрів пального вартістю 25,50 гривень. Отже, 189 тисяч 720 гривень на день. До 3 квітня  залишилося 15 днів, тож всього необхідно 2 мільйони 845 тисяч 800 гривень. Не дивно, що депутати міськради відмовили від фінансування цих раптових витрат — на вчорашній позачерговій сесії ледь знайшлися 10 мільйонів гривень на закупівлю апаратів штучної вентиляції легень та медичних костюмів і масок для лікарень. Гроші довелось брати з резервного фонду та з видатків на дитяче харчування, адже садочки та школи все одно на карантині. 

Є й інший варіант розв’язання проблеми відсутності громадського транспорту на маршрутах міста, переконаний представник перевізника ФОП «Присяжний» Вадим Хадускін — збільшити тариф на проїзд на час карантину:

"Якщо тимчасово підвищити вартість навіть удвічі, виїхали б набагато більше автобусів, — підкреслює Вадим Хадускін. — І це все одно було б дешевше, ніж як зараз, діставатися до роботи на таксі. Всі перевізники підписалися під зверненням до міської влади, але ніяких рішень досі не прийнято".

Уявити майже порожній автобус, що від’їжджає від однієї із найбільш жвавих зупинок міста Центрального ринку, майже неможливо. Але це — реалії сьогодення. Водії буквально змушують пасажирів залишати автобус. Останні в свою чергу сперечаються, хто зайшов перший.

Автор фото Дмитро Багненко

Зміна тарифу на проїзд у громадському транспорті, на відміну від виділення грошової компенсації за пальне з міського бюджету, — компетенція виконавчого комітету. Очільниця відповідного структурного підрозділу виконкому, Управління транспорту, Марина Віркун пояснює: відповідні рекомендації щодо виділення грошей на компенсацію або зміни вартості проїзду вона надавала. Але відповідати за депутатів міської ради та членів виконавчого комітету вона не може:

"В інших містах України тимчасово скасовують безкоштовний проїзд для пільгових категорій населення, — розповідає Марина Віркун. — Для цього теж необхідне рішення міськради, за рекомендацією виконкому".

Загалом, збитки для КП «ХКТС» будуть колосальні, каже Павло Ткаченко. Крім того, що нема надходжень у вигляді плати за проїзд, містяни примудряються ще й псувати автобуси. Вчора, 18 березня, в Степанівці пасажири, яким водій забороняв «утрамбовуватись» до маршрутки, почали з ним сварку. Дійшло до бійки та вибитого скла в автобусі. Сьогодні на третьому маршруті мешканці селища Комишани теж хотіли потрапити до Херсона. В результаті на дверях нового автобуса залишилась вм’ятина, викликали поліцію. Водії ж не пускають людей бо знають — десь на дорозі їх очікує поліція і штраф від 17 до 51 тисяч гривень.

Чи будуть далі їздити приватні перевізники — покаже сьогоднішній день, ділиться Вадим Хадускін. Важливі не стільки зароблені за день кошти, скільки допомога місцевої влади:

"Наступні два тижні будемо намагатись адаптуватися до ситуації, — каже представник ФОП «Присяжний». — Сподіваємося на якісь ефективні рішення від міської влади. Що буде хоча б наведений порядок посадки херсонців у автобуси. Бо водії, звичайно, якщо заходить 10 людей, відмовляються їхати та викликають поліцію — а правоохоронці просто не приїжджають. Багато скандалів з пасажирами на цьому ґрунті, приходиться вмовляти водіїв сісти за кермо. Влада в цій ситуації повинна виконувати функцію влади, а  відсторонюватись від проблем".

Автор фото Дмитро Багненко

Читайте також: Медики на херсонському автовокзалі перевіряють всіх пасажирів міжнародних автобусів (фото, відео)

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ