Підтримати нас

13 хвилин у небі. Що відомо про катастрофу Boeing 737 в Індонезії

Автор статті
29 жовтня 2018 16:27
680
Поширити:

Вранці 29 жовтня в Індонезії розбився пасажирський літак Boeing 737 авіакомпанії Lion Air. Літак упав у море через 13 хвилин після зльоту.

На його борту перебували 189 осіб, включаючи трьох дітей. Місце катастрофи встановлено, але виявити когось живим поки не вдалося. Якщо всі пасажири та члени екіпажу будуть визнані загиблими, авіакатастрофа стане другою за кількістю жертв в історії Індонезії.

НВ зібрало все, що відомо про катастрофу на даний момент.

Що сталося

Пасажирський Boeing авіакомпанії Lion Air повинен був здійснити короткий внутрішній рейс з індонезійської столиці, міста Джакарта, у Панкалпінанг - адміністративний центр провінції Банка-Белітунг.

29 жовтня близько 6:20 ранку за місцевим часом лайнер вилетів з Джакарти і повинен був сісти в пункті призначення всього за годину, о 7:30. Однак через 13 хвилин після зльоту (о 6:33) літак зник з радарів і розбився - про це свідчать дані сайту Flightradar24 та Агентства з надзвичайних ситуацій Індонезії.

Лайнер впав у Яванське море: момент катастрофи бачили моряки буксира, що виходив того ранку з порту Джакарти, повідомляє Reuters. За короткий час пошуково-рятувальним службам вдалося виявити місце аварії у 13 км від узбережжя. За даними рятувальників, літак затонув на глибині близько 30-40 м.

На поверхні води на місці трагедії було знайдено фрагменти літака та особисті речі його пасажирів, включаючи їхні документи і мобільні телефони. Як повідомляє агентство Reuters, було знайдено також фрагменти тіл.

Пошуки чорного ящика, а також інших частин літака й основного масиву його фюзеляжу тривають, пише Jakarta Post. Спроби знайти живих практично безнадійні, визнають рятувальники. "Ми досліджували поверхню моря і не знайшли тих, хто вижив, - заявив Мухаммад Сяугі, керівник індонезійського Агентства з надзвичайних ситуацій. - Ми сподіваємося, ми молимося".

Хто перебував на борту лайнера

На борту літака знаходилися 189 осіб, у тому числі троє дітей, з яких двоє немовлят. Екіпаж нараховував вісім осіб: двох пілотів і шістьох бортпровідників.

Серед пасажирів лайнера були також 20 чиновників міністерства фінансів Індонезії. За словами міністра фінансів Індонезії Срі Мульяні, вони поверталися на роботу у Панкалпінанг після того, як провели святковий вікенд у Джакарті зі своїми сім'ями.

Reuters уточнює, що на борту перебували іноземці: один з пасажирів мав італійське громадянство, один з пілотів був громадянином Індії. Йдеться про командира екіпажу на ім'я Бхав'є Сунейя, досвід якого становив 6 тис. годин польоту. Другий пілот, повне ім'я якого не уточнюється, мав 5 тис. годин нальоту за плечима, за даними компанії Lion Air.

Ця авіакатастрофа може стати найбільшою в Індонезії з 1997 року - тоді при заході на посадку врізався в гору пасажирський авіалайнер Airbus авіакомпанії Garuda Indonesia. Літак виконував внутрішній рейс за маршрутом Джакарта-Медан. Загинули всі 234 особи, що знаходилися на його борту.

Що відомо про літак та можливі проблеми на борту

Boeing 737 MAX 8, який зазнав катастрофи - одна з новітніх модифікацій найпопулярнішого пасажирського літака у світі, Boeing 737. Як зазначає CNN, літак обладнаний вдосконаленими реактивними двигунами, які компанія Boeing називає на 10-12% більш ефективними за їхніх попередників

Лайнер з бортовим номером PK-LQP, який розбився поблизу Джакарти, був абсолютно новим. Він надійшов у розпорядження компанії Lion Air у серпні 2018 року і був введений в експлуатацію лише два місяці тому, налітавши на момент катастрофи всього 800 годин.

Дані сайту Flightradar24 про останній рейс лайнера:

При цьому в авіакомпанії Lion Air розповіли, що цей літак Boeing мав технічні проблеми в попередньому польоті днем раніше. Однак, за словами керуючого директора компанії, всі негаразди були усунені відповідно до технічного регламенту, повідомляє Reuters.

Проте в день катастрофи екіпаж, ймовірно, зіткнувся з новими проблемами: за хвилини до катастрофи його екіпаж повідомив диспетчерам про намір повернутися до аеропорту Джакарти. Незабаром після цього зв'язок з лайнером зник.

Lion Air - найбільша приватна авіакомпанія Індонезії, яка є також одним з основних замовників моделей Boeing 737, уточнює CNN.

Так, у 2011 компанія замовила відразу 230 таких лайнерів на суму в $21,7 млрд - на той момент це був найбільше одноразове комерційне замовлення літаків в історії компанії Boeing (як за кількістю лайнерів, так і за сумою замовлення).

Реакція авіакомпаній

У компанії Boeing вже прокоментували катастрофу в Індонезії, зазначивши, що "глибоко засмучені" загибеллю рейсу, а також висловили співчуття сім'ям усіх, хто знаходився на борту.

У заяві на сайті компанії також йдеться, що в Boeing готові надати всю необхідну інформацію для розслідування причин авіакатастрофи.

"Згідно з міжнародним протоколом, всі запити з розслідування авіаційної аварії повинні бути спрямовані в Національний комітет з безпеки перевезень Індонезії", - відзначили в компанії.

У свою чергу, авіакомпанія Lion Air заявила про готовність надати компенсацію обсягом 50 млн індонезійських рупій (майже $3,3 млн) сім'ї кожного загиблого в авіакатастрофі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ