Підтримати нас

Зникла дитина на окупованій території України: що робити

26 травня 2024 10:11
286
Поширити:
дитячий майданчик
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"

Після повномасштабного вторгнення Росії кількість зникнень дітей зросла у декілька разів. Складніше ситуація у сімей, які перебувають на окупованих територіях, бо там не працюють українські правоохоронні органи.

Якщо діти були депортовані чи насильно вивезені до РФ: ШоТам із громадською спілкою «Українська мережа за права дитини» зібрали поради для рідних, у яких зникли діти на окупованих територіях України.

Зазначається, що найперше потрібно відкрити справу з розшуку дитини у Національній поліції України. 

Підставою для відкриття справи є заява батьків чи офіційних представників дитини. Для цього потрібно подзвонити на номери 102 чи 116 000 – «гаряча лінія» пошуку зниклих дітей (безоплатно), або надіслати заяву на пошту: info@police.gov.ua.

Другий крок – це оформити онлайн-звернення на платформі «Діти війни». Сайт був створений для пошуку дітей, їх порятунку та визволення з місць примусового переміщення чи депортації.

Також можна звернутися до громадської організації “Магнолія”. Організація працює з OSINT-спеціалістами, які шукають інформацію про дітей з відкритих джерел.  

«На початку вторгнення було багато звернень з окупованих територій. Бувало, що нам повідомляли через Telegram, що люди принаймні живі та переховуються в укритті поряд. Зараз ситуація інша – дітей з Херсонщини та інших територій України масово вивезли до РФ. Простіше розшукувати, коли ми маємо актуальне фото та повну інформацію про дитину. Але часто у соціальних служб, які подають заяву на розшук, немає фотографії. Ці установи шукають дітей-сиріт і у них може бути давня світлина, де дитині 5 років. А на час зникнення це вже підліток 16 років», – розповідає Марина Липовецька. 

  • В інтерв'ю “Вгору” Віталій Сайфутдінов повідомив, що станом на березень 2024 року в Херсонській області в розшуку перебуває близько 500 дітей, яких вивезли на підконтрольну РФ територію.
  • Британська агенція новин Reuters повідомляла, що Росія засекретила дані про дітей, яких окупаційна влада незаконно вивезла з Херсонщини до Криму чи РФ.
  • СБУ повідомила про підозру депутатці держдуми РФ Яні Лантратовій та Інні Варламовій, що є дружиною голови фракції у федеральних зборах РФ Сергія Миронова. Вони незаконно вивезли двох неповнолітніх дітей із Будинку дитини під час окупації Херсона.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів