Підтримати нас

Збитки від карантину — інший бік медалі

Автор статті
18 березня 2020 15:44
571
Поширити:

Ірина забирає з "палатки" усі необхідні речі та закриває своє робоче місце більш ніж на 2 тижні.

Жінка у розпачі — вона працює реалізатором на Дніпровському ринку, продає жіночий одяг, через карантин тимчасово залишається без роботи. Ірина розповідає:

"Вчора о першій годині ходили по ринку якісь уповноважені люди й повідомляли, що ринок більше не працює, а тому, хто порушить карантин, штраф 17 тисяч гривень. Ви розумієте, люди були у відчаї, особливо ті, які нещодавно привезли товар. Підприємці, що торгують одягом, взуттям, технікою та іншим крамом, усі кошти вкладають у свій бізнес. Тепер вони нічого продати не зможуть. Тим більше зараз така пора, коли люди "переодягаються" та "перевзуваються", тобто оновлюють гардероб на весну. Тільки в міжсезоння ми можемо хоча б щось заробити. Якби в місті були хворі люди, я б нічого не казала, я б і без карантинів на роботу не виходила, але ж жодного підтвердженого випадку не те, що в місті — навіть у регіоні немає".

Так думають усі, хто працює на одній вулиці з Іриною. І власники бутиків, і реалізатори розгублені, таке на їх пам'яті сталося вперше.

Найбільше люди бояться, що карантин продовжиться і після 3 квітня

Аби зменшити збитки від карантину, 17 березня Верховна Рада України ухвалила закон, за яким держава на два місяці звільнила всіх юридичних і фізичних осіб від сплати земельних податків і земельної оренди, які надходять до місцевих бюджетів. Держава також скасувала податок на нерухомість для фізичних і юридичних осіб. І до всього цього держава скасувала Єдиний соціальний внесок, який підприємства платять за кожного працівника при нарахуванні зарплати.

Серед інших пільг громадян звільняють від штрафів та пені за прострочення виплат за споживчий кредит (ст. 4 закону 1056-1 Цивільного кодексу України).

Втім це не надто заспокоїло громадян. Та й економісти стверджують: якщо закон буде підписаний і набуде чинності, він аж ніяк не посприяє зниженню податкового навантаження на економіку і на малий та середній бізнес, а призведе до катастрофічних наслідків. 

Олександр - власник торгової точки на вулиці Миру, чоловік сам завозить і продає взуття, підприємець також обурюється:

"Ця "знижка" на тисячу грн. в місяць нам мало чим допоможе. В мене одне запитання, хто буде годувати цих людей і їх дітей протягом цього часу? В більшості людей заощаджень немає — всі гроші в товарі. А якщо людина брала кредит, щоб закупити товар? Малий бізнес в нашій країні дуже вразливий до будь-яких форс-мажорів. Через місяць покупці захочуть вже купити собі літні речі. А ми будемо викладати на прилавок залишки старого торішнього товару, тому що втратимо кошти під час карантину і не закупимо новий. Але ж кого хвилює наша доля?" - запитує підприємець, розуміючи, що це риторичне питання.

Як люди будуть виживати під час карантину - ще не вирішили "Мабуть, сидітимемо вдома, будемо економити, а коли о гроші закінчаться, доведеться в когось позичати." - говорить Олександр. Найбільше люди бояться, що такі обмеження діятимуть і після 3 квітня.

Окрім ринків працювати перестали ще й перукарні, салони краси, крамниці одягу, спортивних товарів, тощо

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ