Підтримати нас

164 роки тому народився засновник першого херсонського музею

Вгору
Автор статті
21 березня 2024 18:37
292
Поширити:
Васнецов В. М. Портрет В.І. Гошкевича (1860-1928). Фото Херсонського обласного краєзнавчого музею

21 березня виповнюється 164 роки від дня народження засновника Херсонського обласного краєзнавчого музею, археолога та громадського діяча Віктора Гошкевича. 

Його життєпис опублікували на сторінці музею.

Віктор Гошкевич. Фото Херсонського обласного краєзнавчого музею

Віктор Гошкевич народився 21 березня 1860 року в Києві. Його батько – Іван Гошкевич був викладачем філософії в Київській духовній семінарії.

З 1882 по 1886 рік Віктор навчався в Київському університеті на історичному відділенні історико-філологічного факультету. Там він вивчав археологію під керівництвом українських учених В. Б. Антоновича та М. І. Петрова. Одночасно Гошкевич працював в астрономічній обсерваторії та був кореспондентом кількох київських газет. 

З 1880-х років Віктор Гошкевич став співзасновником та творцем "Музею Церковно-Археологічного товариства" в Києво-Печерській Лаврі. 

У 1890 році він обійняв посаду секретаря Херсонського губернського статистичного комітету й паралельно проводив археологічні дослідження. У цьому ж році Гошкевич створив музейну колекцію.

Після цього 1 жовтня 1911 року в будинку на вулиці Говардівський (колишня Ушакова) Віктор Гошкевич відкрив "Музей історії та старожитностей".

Окрім цього, з 1898 до 1907 року Віктор Іванович був видавцем і редактором щоденної газети "Юг".

У 1896 році Гошкевича обирали дійсним членом Одеського товариства історії та старожитностей.

У 2016 році на честь Віктора Гошкевича у Херсоні вулицю, яка розташована біля музею назвали на його честь. Також його прах був перенесений із міського кладовища до ділянки поруч із музеєм.

  • 21 березня минає 140 років від дня народження херсонського митця Олексія Шовкуненка, ім’я якого носить Херсонський художній музей. Творчість художника пов'язана з рідним містом, тут пройшло його дитинство та відбулися перші кроки в мистецтво, до херсонських мотивів Шовкуненко звертався впродовж усього життя.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ