Підтримати нас

140 років від дня народження херсонського художника Олексія Шовкуненка. Яка доля його творчої спадщини?

Вгору
Автор статті
21 березня 2024 14:58
207
Поширити:

21 березня минає 140 років від дня народження херсонського митця Олексія Шовкуненка, ім’я якого носить Херсонський художній музей. Творчість художника пов'язана з рідним містом, тут пройшло його дитинство та відбулися перші кроки в мистецтво, до херсонських мотивів Шовкуненко звертався впродовж усього життя.

У дописі Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка йдеться про те, що наставником митця став вихованець іконописної майстерності при Києво-Печерській Лаврі Семен Семенко. 

 
“Він працював у відомій на той час у Херсоні іконописній майстерні Івана Климента, яка була розташована біля сучасного Антонівського мосту”, – зазначається в матеріалі. 

В 1922 році художник уперше в українському мистецтві створив у Херсоні акварелі із зображенням робітників, судноремонтних майстерень, старих пароплавів. Він вважається засновником українського індустріального пейзажу.



Фото зі сторінки Художнього музею/Олексій Шовкуненко (1884-1974). Біля ріки. 1960. Полотно, олія.
Зазначається, що в Художньому музеї зберігалися кілька етюдів і графічних аркушів із мотивами зелених базарів у Херсоні.




Фото зі сторінки Художнього музею/Олексій Шовкуненко (1884-1974). Херсон. Зелений базар. 1921. Полотно, олія
Загалом, до повномасштабного вторгнення музей мав найбільшу колекцію картин і малюнків Шовкуненка – 156 творів. Викрадено майже все.

“На жаль, сьогодні його твори, як і інші роботи перебувають у полоні окупантів, усі представлені роботи викрадені з колекції музею російською окупаційною владою в листопаді 2022 року”, – додають працівники. 
  • 4 листопада про пограбування, замасковане під «евакуацію», що проходила під гаслом «збереження культурних цінностей», офіційно повідомив Херсонський художній музей.
  • Одразу після пограбування картини з Херсонського художнього музею були помічені в Криму – в сімферопольському Центральному музеї Тавриди.
  • Після звільнення Херсона ЗСУ стало відомо, що окупанти вивезли з музеїв Херсонщини 80% колекції.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ