Підтримати нас

Юрій Соболевський: «Попри все Херсонщина живе, і ми продовжуємо боротьбу за свободу»

Vgoru
Автор статті
21 грудня 2023 08:06
377
Поширити:

Яким видався 2023 рік для Херсонщини, а ще про стан справ у медицині, освіті та гуманітарну ситуацію розповів очільник обласної організації партії «Слуга Народу», перший заступник голови – керівник виконавчого апарату Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

Медицина

Всупереч дуже складним безпековим умовам наша медична система відпрацювала на відмінно. На жаль, були втрати як серед лікарів, так і серед молодшого медичного персоналу.

Унаслідок ворожих обстрілів частина лікарень взагалі знищена. У Херсоні не залишилося жодної лікарні, яка б не була хоча б раз обстріляна, а більшість лікарень уже по декілька разів прицільно намагався знищити ворог. Але медична мережа працює максимально ефективно, люди мають доступ до медичної допомоги.

Також дуже ефективно працює наша невідкладна меддопомога. Дуже часто буває так, що ще не закінчився обстріл, а медики вже їдуть на виклик. Маємо випадки, коли за таких обставин «швидкі» потрапляли під обстріли.

Медичні заклади здебільшого відновили свій потенціал. Звичайно, не на 100%, бо все ж таки не вистачає окремих категорій лікарів. Крім того, якщо ми говоримо про стаціонарне лікування, то за певними напрямами його недоцільно проводити. Тож наші лікарі стабілізують стан пацієнта, а далі працює медична евакуація до більш безпечних лікарень в інших регіонах, куди не дістає російська артилерія.

Освіта

На Херсонщині працює 191 навчальний заклад. Уся робота ведеться в режимі онлайн. Можна сказати, що Херсонщина зберегла свій навчальний потенціал, тому що є вчителі, які працюють і готові повертатися до населених пунктів працювати на місцях щойно зміниться безпекова ситуація.

Дуже складна ситуація з матеріально-технічною базою, тому що ворог знищує і обстрілює навчальні заклади. У нас дуже багато зруйнованих або суттєво пошкоджених закладів освіти. З 24 лютого 2022 року дотепер унаслідок військової агресії рф по всій Херсонській області загалом зруйновано 55 закладів освіти та пошкоджено – 295. Але це все відновлюється. Найголовніше, що в нас є спеціалісти, які готові далі працювати й навчати дітей.

Те саме стосується вищої освіти, яка дає гарні результати. Хоча наші ВНЗ релоковані в інші області, вони працюють. У деяких пройшли повноцінні вибори ректора. Усі готові працювати й повертатися, відповідно майбутнє в області є. Коли в нас є навчальний педагогічний потенціал, це значить, що ми не просто територія, а область, у якій можна жити, навчатись і працювати.

У складній ситуації культура, але попри все є заклади, готові до роботи. Працює навіть позашкільна освіта. У комплексі – Херсонщина живе.

ВІДБУДОВА

Завдяки всеукраїнській програмі «Пліч-о-пліч» у населених пунктах звільнених громад, не наближених до Дніпра, відбувається відновлення будинків мешканців. Після звільнення всіх територій ця ініціатива дасть змогу пришвидшити відновлення нормального життя.

Розмінування

Великою проблемою залишається замінування територій. Протягом року ведеться робота з розмінування. Залучені фахівці з інших регіонів України та роботизована техніка. Проводиться колосальна робота, аби збільшити потенціал сільськогосподарських угідь, й очищення нашої землі. На жаль, протягом року ми втрачали людей: і фахівців вибухотехніків, й аграріїв, які виходили працювати в поля.

Робота з розмінування дає свої результати. Хоча на Херсонщині звільнено лише 33 % територій і на значній частині зона бойових дій, але агросектор працює, і наступного року очікуємо збільшення потужності аграріїв у цьому напрямку.

Притягнення зрадників до відповідальності

Продовжується робота з притягнення до відповідальності зрадників та колаборантів. Запит на справедливість у суспільства дуже високий. Для людей, які пройшли окупацію, дуже важливо, щоб ті, хто зрадив, хто здавав патріотів, співпрацював із ворогом та ще й заробляв у цих умовах гроші, були притягнуті до відповідальності. Ця робота проводиться. Жодного «полювання на відьом» немає. Те, що ця робота, можливо, як хотілося б суспільству, проводиться не так швидко, обумовлено об’єктивними причинами. Справа потребує доказів та виконання багатьох процесуальних дій, тому що ми не росія, ми правова держава, і ніхто не хоче, щоби потім ці провадження розсипались у судах через недостатність доказів. Тому це займає час, але кожен, хто зрадив, буде притягнутий до відповідальності. Це важливі процеси, які зараз відбуваються.

Гуманітарна підтримка

У гуманітарній сфері дуже багато роботи роблять волонтери та благодійні організації.

Щодо розподілу гумдопомоги працює херсонська обласна та міська комісія з розподілу.

Радує, що є спільна ініціатива активно залучати до діяльності комісії представників волонтерських організацій. Вважаю, що питанням розподілу допомоги в області мають займатися виключно представники благодійних та громадських організацій, які позитивно зарекомендували себе в роботі. Це буде більш прозоро та викликатиме більше довіри в населення. Завжди вважав, що чиновники будь-якого рівня не мають займатися розподілом гумдопомоги.

Робота обласної ради

Херсонська обласна рада залишається практично єдиним органом місцевого самоврядування, який, наскільки можливо в цих умовах, повноцінно працює. Пишаюсь колегами, які насправді не залишили своїх виборців, працювали і продовжують свою роботу як під час вторгнення, так і зараз.

Протягом року обласна рада провела декілька сесій і ухвалила низку важливих рішень щодо посилення боєздатності військових підрозділів і вдосконаленням медичної системи області. Наразі ці два напрями є пріоритетними в роботі.

Допомога Силам оборони України має бути в пріоритеті у всіх. Наша основна проблема – це армія рф на українській території. Щойно ми поборемо ворога, усе інше дуже швидко зміниться на краще. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ