Підтримати нас

В Україні такий же рівень корупції як в Малі, гіршою ситуація є тільки в Росії

31 січня 2019 05:00
262
Поширити:

За 2018 рік в Україні трішки зменшився рівень корупції. Про це свідчать результати "Індексу сприйняття корупції", де Україна підійнялася на 10 позицій і зайняла 122 місце. Однак з сусідніх країн нам вдалося обігнати тільки Росію.

"Індекс сприйняття корупції" укладає міжнародна організація Transparency International.

Рейтинг створюється шляхом опитування експертів та представників бізнесу. Найвищі місця у цьому рейтингу займають країни, у яких присутня мінімальна корупція, а найнижчі бали дістаються найбільш корумпованим державам. Загалом "Індекс сприйняття корупції" включає в себе 180 держав. 

Україна набрала 32 бали зі ста можливих, і це є на 2 бали більше за попередній рік. Такі ж результати мають Малі, Малаві та Ліберія. Серед пострадянських держав нас випередили Грузія, Вірменія, Молдова, Білорусь та усі країни Балтії. Росія ж набрала у рейтингу 28 балів.

Згідно з рейтингом, Україна менш корумпована за Гондурас, Лаос, Мексиц та Кенію, Казахстан та Киргистан.

Українська влада проігнорувала більшість міжнародних рекомендацій. До прикладу, досі не створені умови для перезапуску НАЗК та не посилено роботу НАБУ. Також влада не допустила громадськість перевіряти кандидатів на посади суддів. До того ж, продовжується тиск на активстів та журналістів. 

Однак порівняно з минулими роками корупції в Україні все одно втало менше. Експерти вважають, що на це вплинули процедура автоматичного відшкодування податку на додану вартість та робота систем ProZorro, а ще – покращення роботи бізнес-омбудстмена, який забезпечує прозорість ведення бізнесу.

Також Україна частково виконала рекомендації щодо Антикорупційного суду. Україна ухвалила відповідний закон, однак перенесла запуск на 2019 рік. 

На 2019 рік Transparency International встановила нові міжнародні рекомендації для української влади. Серед них – перезапуск НАЗК, впровадження належної автоматичної перевірки декларацій і моніторингу рівня декларантів, забезпечення ефективної роботи реєстру бенефіціарів (власників компаній), продовження реформи публічних закупівель. 

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів