Підтримати нас

У Дніпрі під Херсоном - надмірна концентрація токсичного хрому

Автор статті
28 липня 2020 08:00
932
Поширити:

У нижній течії Дніпро піддається найінтенсивнішому забрудненню.

Як встановили вчені Каховської гідрометеорологічної обсерваторії, в річці, зокрема, значно підвищено рівень концентрації хрому. 

Основним забруднювачем Дніпра є неконтрольоване скидання стічних вод промисловими підприємствами та населеними пунктами, розташованими вздовж берегової лінії. Велика кількість нечистот потрапляє з прилеглих автомобільних доріг та зі стічних каналів, які роками не очищуються. Коли ж почали інтенсивно забруднювати довкілля, властивість «накопичувати» спричинила надмірне нагромадження важких металів в організмі людини.

Як повідомляє Каховська ГМО, “класичне” розуміння терміну «важкі метали» сьогодні включає хром, кобальт, нікель, мідь, цинк, миш’як, селен, срібло, кадмій, стибій, ртуть, талій і свинець, окремі сполуки яких можуть бути доволі токсичними.

Сполуки хрому потрапляють у поверхневі води внаслідок вилуження хромовмісних мінералів, а також зі стічними водами.

Отже, за результатами досліджень вченими було виявлено перевищення хрому в Херсоні: 1 км вище міста — в 3 рази, в межах міста — в 5 разів ( показник 0,0012мг/дм3, ГДК 0,001 мг/дм3 ).

Справка 

Отруйні метали , що надходять в організм людини через легені і травний тракт,через кілька хвилин виявляються в плазмі крові, переходять в еритроцити, а потім в органи і тканини. Накопичуючись в організмі людини, вони викликають патологічні зміни метаболічних процесів різного характеру. За невеликий проміжок часу вода з перевищенням хрому може призвести до враження нирок, виразки шлунку, дисбактеріозу, діареї, а на поверхні шкірного покриву з ‘являються дерматити, екземи . Організм набуває схильності до запальних процесів (катаральне запалення легенів).



 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ