Підтримати нас

Україна втратила через підрив Каховської ГЕС понад 35% прісної води, – Ігор Сирота

Vgoru
Автор статті
06 вересня 2023 16:14
376
Поширити:

Зі супутникових знімків, відеоматеріалів військових ми бачимо, що Каховська ГЕС відновленню не підлягає. Потрібно робити демонтаж та будувати нову станцію. Але найгірше, що після підриву росіянами дамби, Україна втратили 35-40% прісної води, яку ми могли споживати протягом року.

Про це повідомив генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота під час телемарафону “Єдині новини”.

Зокрема, він зазначив, що поставлена задача розроблення проєкту відбудови тимчасових гідроспоруд, які будуть слугувати перекриттям Каховського водосховища, мостовим переходом із правого на лівий берег та дадуть осушити місце підриву станції, аби провести експертизу.

“Проєкт на сьогодні тимчасових гідроспоруд розроблений, зараз допрацьовується кошторисна документація, яка буде готова протягом 10 днів і ми будемо проводити процедуру щодо визначення підрядника, що будуватиме тимчасову гідроспоруду, як тільки відбудеться деокупація. Визначені матеріали, визначені місця, звідки можна все це брати, визначені металоконструкції, тому підготовка практично завершена. Ми будемо визначатися з підрядною організацією та будемо очікувати деокупації. Хотілося б до паводка, до лютого зробити хоча б частину заходів, щоб можна було зупинити спрацювання Каховського водосховища”, – розповів Сирота.

Але він наголосив, що все залежить від дати деокупації Херсонщини, коли зайдуть військові, розмінують та дозволять розпочати роботи.

Дивіться у відео Медіаплатформи “Вгору”, як будували ГЕС, та до яких фатальних подій це призвело у 1950-роках.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко раніше повідомляв, що Каховська дамба не підлягає відновленню.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ