Підтримати нас

У поліції розповіли, що може загрожувати батькам у разі відмови евакуювати дітей 

Вгору
Автор статті
31 січня 2024 16:12
432
Поширити:
Ілюстративне фото зі сторінки поліції Херсонської області

На Херсонщині під час евакуації правоохоронці не мають право застосовувати примус до дітей і батьків, які відмовляються виїхати з небезпечної території. Однак, поліціянти можуть скласти адміністративний протокол про адміністративне правопорушення, а потім звернутися до суду. 

Про це під час ефіру проєкту “Шерифи для нових громад” повідомив начальник відділу ювенальної превенції поліції Херсонщини Віталій Сайфудінов.

За його словами, законодавство забороняє правоохоронцям застосовувати заходи примусу під час евакуації.

“У нас лише один механізм – це переконання батьків. Інших механізмів нам законодавець не дав. Тому ми переконуємо, роз'яснюємо, показуємо, де вони будуть жити тощо”, – пояснює Віталій Сайфудінов.

Однак у критичних випадках, коли населений пункт перебуває під масованими обстрілами, коли існує безпосередня й постійна загроза життю та здоров'ю дитини, правоохоронці складають адміністративний протокол за статтею 184 Кодексу України про адміністративне правопорушення, розповідає начальник. 

Він говорить, що Сімейний кодекс передбачає те, що батьки повинні піклуватися про життя та здоров'я дитини. Якщо батьки перебувають із дитиною в зоні бойових дій, при цьому вони свідомо відмовляються від евакуації, вони порушують норми Кодексу, тому складають адміністративний матеріал. 

“На сьогодні в нас є такі факти. І в майбутньому ми плануємо звертатися до суду для вилучення дітей із сімʼї без позбавлення батьківських прав. Тому я наголошую, що перебування дітей у зоні бойових дій це пряма загроза їх життю та здоров'ю”, – наголошує Віталій Сайфудінов.

  • У вересні 2023 року Рада оборони області оголосила про евакуацію родин із дітьми із 31 населеного пункту. Потім вони розширили список до 34. 23 жовтня ухвалили рішення про примусову евакуацію родин із дітьми з 23 населених пунктів Херсонщини.
  • 5 січня цього року стало відомо, що у Веселому Новокаховської громади евакуюватися досі відмовляються три родини, в яких пʼять дітей. Ці родини вже отримували попередження, а Новокаховська МВА вже готує проти них позов до суду.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ