Підтримати нас

У Херсоні з’явився мурал

Автор статті
13 листопада 2020 09:24
1,495
Поширити:

Торець херсонської триповерхівки по вулиці Морській прикрасили екомуралом. Хоча робота в розпалі — уже можна розібрати, що саме зображено на стінописі: чайки, море, пляж та дитина.

Авторкою ескізу стала херсонська художниця Світлана Юр'єва. Саме її робота набрала найбільшу кількість голосів у фейсбуці та серед мешканців цього будинку. Художниця зізнається: “Я відчувала, що буду переможницею!”

Художники попрацювали “на висоті”! 

Над стінописом працювало 4 місцевих художники: Ганна Чаусова, Дмитро Літовкин, Дар’я Баранова та Ярослав Мороз.

 

Так ця стіна виглядала до початку нанесення малюнку. А так вона виглядає зараз.

Нагадаємо, умова конкурсу, в якому взяли участь 24 претенденти,  вимагала намалювати ескіз для муралу на екологічну тематику.  Приз — створення муралу на основі ескізу-переможця. Крім Херсона у проєкті беруть участь ще 3 міста — Мелітополь, Бердянськ та Запоріжжя. Координаторка проєкту за напрямком стріт-арт Вікторія Верес розповідає:

— Проєкт “Ucan Ukraine” — ініціатива, яка об’єднує бізнес, мистецтво та екоактивізм і реалізується ГО “Дзиґа” за підтримки агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкт охоплює південні міста України. Тема екології - широка. Тож, аби художникам було легше визначитися, що саме намалювати, кожне місто отримало свою природну стихію. Для Херсона це вода, — пояснює координаторка.

Аби ефективніше налагодити роботу з пошуком найкращого ескізу та художників у Херсоні, організатори проєкту звернулися до місцевої громадської організації “Центр культурного розвитку “Тотем”. Співзасновниця “Тотему” Олена Афанасьєва розповіла, що  в Бердянського муралу є херсонський “слід”:

— На конкурсі в Херсоні друге місце посів ескіз дизайнера Дмитра Балиня. Його ескіз так сподобався організаторам, що вони вирішили реалізувати його в Бердянську. Конкурс показав, що там не так багато класних ідей для стінопису, тому херсонці двічі відзначилися — і тут, і там, — повідомляє громадська діячка.

Такий вигляд має мурал, ескіз якого розробив херсонець Дмитро Балинь — бачимо дерево, крона якого нагадує карту України. 

Через кілька днів мурал уже буде готовий. Його створюють на стіні розміром 11х6 м, але перший поверх залишають “порожнім” і малюнок вкриває площу другого і третього поверху. Екоактивістка Юлія Тищенко пояснює, чому так:

— Ось знизу ми зачистили стіну і залишили тільки  кладку з ракушняка. Я, звісно, хотіла, щоб цей мурал був на весь торець, але якби ми так зробили, через кілька днів він би був уже вкритий рекламою наркотиків та графіті. Тож  вирішили намалювати його трохи вище за людський зріст. Ми вже спостерігаємо, що завдяки стінопису люди почали доглядати за цією територію: тут майже не смітять, облаштовують клумби, прибирають за своїми чотирилапими друзями. Тобто спрацьовує теорія “розбитих вікон”, — розповідає Юлія Тищенко.

Після Херсона урочисте відкриття відбудеться востаннє — у Запоріжжі. 

Організатори проєкту та художники

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ