Підтримати нас

У Генічеському готелі встановили відеокамери і збирали компромат

Vgoru
22 вересня 2017 06:24
610
Поширити:

З початку року суди винесли більше 70 вироків скупникам і продавцям прихованих відеокамер і мікрофонів. СБУ не раз демонструвала предмети, в яких були виявлені приховані мікрофони і відеокамери.

В Україні ніхто не може бути до кінця впевнений, що його не прослуховують. В СБУ « Сегодня» повідомили, що за останні два роки стали виявляти більше фактів негласного зняття інформації тими людьми, у кого за законом на це немає права. Як уточнила спікер спецслужби Олена Гітлянська, є факти, коли їх співробітники виявляли цілі пересувні станції для прослуховування громадян. Не рідкісні випадки, коли правоохоронці знаходять "жучки" в тих готельних номерах, де зупиняються бізнесмени. Один з останніх випадків стався в Генічеську Херсонської області. У номерах готелю були встановлені телевізори, до корпусів яких вмонтували приховані відеокамери. За даними слідства, організатор такого стеження намір збирати компромат на бізнесменів, щоб потім їх шантажувати.

Тенденцію силовики пояснюють просто – зловмисники збирають компромат на потрібних їм людей за допомогою нових технологій з метою подальшого збагачення.

Ще один випадок стався у Волинській області. За даними слідства, група місцевих жителів підозрюється в тому, що під виглядом активістів за допомогою "жучків" таємно стежила за місцевими політиками, збираючи на них компромат на замовлення третіх осіб. Інший випадок: в кабінетах співробітників підприємства, яке займається вилученням дорогоцінних металів з неробочої електротехніки, були встановлені приховані мікрофони і відеокамери. Громадянин, який встановив "жучки", таким чином намагався зібрати інформацію про колег, які, за його припущенням, могли займатися крадіжкою.

Але більшість вироків винесено людям, які купили брелоки, ручки з вмонтованими в них мікрофонами і відеокамерами. На суді такі покупці пояснювали, що не планували ними користуватися, а купили в іноземних інтернет-магазинах, щоб перепродати дорожче, тому що товар в Україні користується великим попитом. Зазвичай, всіх таких покупців суд ухвалював оштрафувати на 8500 грн.

Киянин Андрій Фенченко розповів нам, що його теж оштрафували за свій виріб з прихованою камерою – хотів приладнати його на іграшковий вертоліт і знімати з висоти пейзажі. "Тоді дрони були рідкістю, – пояснив нам Андрій. – Але в підсумку мене оштрафували на 8500 грн".

Батьки першокласників дискутують в соцмережах – чи законно використовувати смарт-годинник c GPS, які в зв'язці з мобільним телефоном дозволяють відстежувати і прослуховувати дитину в режимі реального часу. Однак точно так же батьки можуть чути і вчителя – як він веде уроки і коректно спілкується з дітками.

"Наша вчителька попросила не надягати дітям ці години, оскільки там є функція прослуховування. Начебто цю вказівку дав директор. Каже, що це підсудна справа", – написала в соцмережі одна мама школяра. В СБУ нам заявили, що не можуть оперативно відповісти, чи є подібний годинник незаконним. Віталій Гриб, один з юристів, які вивчають питання, нам відповів, що подібні пристрої є засобами комунікації та їх цільове призначення – не прослушка, тому притягнути батьків до відповідальності за подібні "витівки" буде непросто

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів