СТАНДАРТИ НАТО

Нині в ЗСУ діють відповідні реформи з питань економічної діяльності, матеріально-технічного та медичного забезпечення. Українська армія стала сильнішою та відновилася. Адже ще у 2014 році ЗС України перебували в моральному, технічному і організаційному занепаді. Що ж змінилося?

Збройні сили України з 2016 року розпочали реформу за стандартами НАТО. Їх умовно можна розділити:

  • адміністративні стандарти, які визначають процеси управління та обміну інформацією, порядок роботи з документацією;
  • оперативні стандарти, спрямовані на оперативне планування застосування військ;
  • матеріально-технічні стандарти, які визначають єдині вимоги до озброєння і військової техніки союзників, управління життєвим циклом, а також кодифікації предметів забезпечення.

Нині в ЗСУ за стандартами НАТО надається харчування, забезпечується медична підготовка та закупівля зброї, відбуваються міжнародні військові тренування, ведуться воєнні дії.

Детальніше дивіться у відео:

ХАРЧУВАННЯ

Навіть цивільні знають, що харчування в більшості військових частин – предмет постійних скарг і нарікань. Раніше військовослужбовці мали доступ де-факто до 40-45 продуктів харчування. У реформованих військових частинах натомість діє Каталог із 396 позицій продуктів. Бюджет МО України на харчування у 2018 році – 3,5 млрд грн. З них: ремонт їдалень – 325 млн грн, нове обладнання – 41 млн грн.

Детальніше дивіться у відео:

 

Загалом на 2018 рік було виділено 4 мільярди гривень на покращення побуту військових у казармах. Левова частка коштів пішла на спорудження, реконструкцію і капітальний ремонт військових об'єктів.

ОЗБРОЄННЯ І ТЕХНІКА

Напередодні дня ЗСУ українські льотчики отримали подарунок від підприємств "Укроборонпрому". Винищувачі, вертольоти, навчально-тренувальні літаки, а також безпілотники. Загалом, понад 20 одиниць авіаційної техніки.

Детальніше дивіться у відео:

Минулого року чергові дві сотні одиниць військової техніки передали українському війську. Крім того, державний концерн "Укроборонпром" передав бійцям Нацгвардії та ЗСУ для випробування партію автоматичних гвинтівок ВАК-47, створених на базі легендарного американського автоматичного карабіна М-4.

"Нині в українській армії тривають реформи, які є безпрецедентними за масштабом та амбіціями в історії. Вони вже набули необхідного темпу і є незворотними. Реформи впроваджуються разом із радниками та експертами країн НАТО", – заявив міністр оборони Степан Полторак на своїй сторінці у Facebook.

ВІЙСЬКОВА МЕДИЦИНА

Головна проблема полягала в тому, що система підготовки медичного персоналу ЗС України була застарілою. Крім того, була недостатньо урегульована евакуація. Нині Збройні сили України переймають досвід у підготовці військових медиків за стандартами НАТО. Для цього вже залучено радника з медичних питань міністерства оборони США до роботи військово-медичної служби на постійній основі.

Також здійснено переклад ключових документів НАТО з медичного забезпечення, сформовано пріоритетність їхнього впровадження та почато імплементацію. Планується створення єдиного органу управління медичним забезпечення ЗС України.

Як працює нині військова медична система – можна переглянути у відео:

ЖІНКИ В ЗСУ

Нині у лавах Збройних сил України служать і працюють більш як 55 тисяч жінок. Представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook повідомила: 25 тисяч жінок у лавах ЗСУ служать за контрактом, з них 3 тисячі – офіцери.

Детальніше у відео:

"Сьогодні ми робимо все можливе, щоб жінка в армії мала рівні права. Ще п'ять років тому ми не могли уявити собі, що жінка матиме право у 2016-2017 роках на опанування більше ніж 10 спеціальностей військових. Завдання всіх, у тому числі й моє як міністра, створити всі відповідні умови, рівні умови для проходження служби, для кар'єрного росту. Я мрію про те, щоб вручити перші генеральські погони жінці", – зазначив Степан Полторак.

"СЛАВА УКРАЇНІ!"

Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо вітання "Слава Україні! – Героям слава!". Законом закріплюється нове привітання у Збройних силах України та в Національній поліції. (№9036). За це рішення проголосував 271 народний депутат.