Підтримати нас

Сміття, вода, фекалії — як ідуть справи на затоплених херсонських вулицях

Автор статті
29 червня 2023 16:00
783
Поширити:

Два тижні мешканці херсонських вулиць, будинки яких постраждали від підтоплення та повного затоплення, вирішують масу проблем, які їм приніс підрив росіянами греблі Каховської ГЕС.

Роботи тут зараз море. Херсонці, поплакавши за втраченим і проклинаючи росіян, намагаються впорядкувати своє життя і привести свої домівки до ладу — у кого вони, звісно, залишилися. Проблем у кожного зараз вистачає, багато є питань до влади, але роботу комунальників, рятувальників і волонтерів, видно й неозброєним оком. Основне їхнє завдання — відкачування води, вигрібних ям, вивіз сміття. Усе це робиться безплатно.

Директор департаменту міського господарства Херсонської міської ради Сергій Манжос розповідає, що вивіз сміття триває постійно з 7.30 до 16.30, його підлеглі постійно курсують по тих територіях, додатково залучені ще й фахівці ДСНС зі своєю технікою. Як завжди, підставляють своє надійне плече і волонтери — допомагають мешканцям винести на дорогу те, що безповоротно зіпсовано водою (а це й меблі, і техніка, і багато інших важких речей), а хто має можливість, ще й відкачує воду з підвалів.

У світлі того, що із затоплених вигрібних ям фекалії та стічні води можуть потрапити на ґрунти та в підземний водоносний горизонт, ми вирішили поцікавитися, як ідуть справи в цьому напрямку. Раніше ця послуга була платною, і проблемою асенізації кожен домовласник займався сам. Чи не «повісили» на постраждалих ще й це питання? Виявилося, що ні: роботи йдуть, і робиться все безплатно.

«Машини стали відкачувати всі ями вигрібні. Відкачали не тільки в нас, а і по всій вулиці це робили, рідненькі. Два тижні поспіль з ранку до ночі. І з погребів воду відкачували, і з підвалів. Усе безплатно робили. Вони навіть до семи вечора запізнювалися. Але намагалися все це зачистити. І сміття щоранку вивозять і тракторами, і вантажівками», — розповідає подружжя Брагіних, чий будинок на вулиці Чайковського також був затоплений.

Людмила Брагіна розповідає, що побачили, як вулицею їхав голова військової адміністрації, до нього підійшли, озвучили проблеми — і той надіслав машини. Каже, що не завжди до служб можна додзвонитися, але підійти й домовитися з працівниками — цілком реально. Вони завершать роботу в одному місці — з півгодини-годину приїдуть до того, кому їхні послуги потрібні зараз. І машини такі хороші, нові...

Але якщо з вулиці Чайковського, де роботи йдуть повним ходом, вода відійшла, то на Причальній ще стоїть, туди навіть у чоботях ходять. Мешканцям обіцяють, що роботи розпочнуться, як тільки зійде вода, щоби транспорт мав змогу під'їхати.

«Триває робота, триває. Я навіть здивувалася, що так у нас було. У нас щодня сміття ось такі гори, але ж воно вивозиться. І навіть і трактор це вантажить», — дещо дивується пані Людмила.

Будинок Лілії Полозової та її родини розташований на провулку Насипному — це між вулицями Чайковського та Причальною. Вода тут відійшла, але в підвалах усе ще залишається. В оселі пані Лілії підвалу не було, а в сусідів є, учора в сусідської бабусі воду відкачували. Приїздили й асенізатори:

«Ми їх виловили на нашому провулку, я спитала, вони пообіцяли приїхати й приїхали. Я бачу, що в нього блокнотик, він каже: пишіть свою адресу, своє прізвище, свій телефон. Вони почистили нашу яму, яка без того давно почистилася. Відкачали й з городу, відкачали воду по максимуму. Ну, молодці хлопці. Люди такі чуйні. Я питаю, скільки коштує, вони кажуть: безплатно. Я реву...»

А от що стосується вивозу сміття, нарікання є. Люди виносять сміття на вулицю і складають біля своїх будинків — безповоротно зіпсовані речі, які навіть не хочуть включати в пакет відшкодувань, зіпсовані продукти. Сморід стоїть страшенний, але це сміття не прибирається.

«На Чайковського прибирають, а в провулках – ні. Мовляв, виносьте на центральні вулиці. А як можливо виносити, наприклад, меблі? Нереально».

Директор департаменту міського господарства Сергій Манжос здивувався, почувши про це:

«Не знаю, хто їм таке казав. Я знаю, що є таке побажання, щоби люди виносили сміття біля свого помешкання, біля свого двору, на дорогу, щоби техніка могла його підбирати».

Під час спілкування він перебував в іншому провулку біля вулиці Чайковського, звідки вивозилося сміття. Каже, що робота йде поетапно. Єдина проблема в тому, що немає змоги одночасно на всі провулки зайти, не вистачає великої техніки.

«Але поетапно, від провулка до провулка ми рухаємося, — розповідає очільник департаменту міського господарства. — Наразі ми займаємось прибиранням вулиць Богородицької, Михайлівської, Чайковського. Поки що на цих вулицях остаточні роботи не закінчені, тому що люди повертаються, і з тих помешкань, в яких ще не робилось прибирання, вони виносять сміття. Але в принципі тенденція йде на спад. Роботи ще багато, рано говорити про терміни закінчення, але ми працюємо, постійно залучаємо додаткову техніку. Слава Богу, допомагають нам і наші сусідні області, і майже всі інші регіони України залучені».

Про те, що ведуться всі необхідні роботи з вивозу сміття, відкачування води та вигрібних ям, зокрема й на вулиці Чайковського, запевнив і керівник ХМВА Роман Мрочко на пресконференції 29 червня. 

Нагадаємо, що впродовж минулої доби відкачали 66,5 тис. тонн води з 22 підвалів, з початку робіт — понад 439 тис. тонн води з 945 будинків та підвалів.

Люди, які мають приватні свердловини, можуть звернутися до Херсонводоканалу для аналізу води на її придатність для вживання.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ