Підтримати нас

"Смажені зерна пахнуть хлібом" - як переселенка виготовляє каву

Автор статті
03 квітня 2017 13:17
250
Поширити:

Переселенка з Донецька Ольга Арчибасова відкрила бізнес із виробництва та продажу кави. Жінка купує зелені зерна, обсмажує їх на спеціальному обладнанні, робить суміші espresso та продає.

"Півтора року тому я відкрила інтернет-магазин кави. Спочатку поступово наповнювала його статтями. Перекладала їх з англомовних, іспаномовних джерел. Захоплювалася цією темою все більше, хоча спочатку нічого не продавала. Подалася на грант із 100-процентною упевненістю, що займатимуся тільки цим", - розповідає rbc.ua Ольга Арчибасова.

На відкриття бізнесу виграла грант 190 тис. грн.

"Свій бізнес-план я повинна була запланувати під 270 тисяч, 70 з яких – мої особисті гроші. Але я витратила в кілька разів більше. Кавовий ринок в Україні активізується. Майже вся арабіка дає кислинку, тому що це високогірна кави. Вона набирає фруктового та ягідного смаку у різних умовах вирощування. Жителі південних країн цю кислоту не сприймають. Тому смажать каву не до коричневого кольору, а до вугільно-чорного. Ми ж смажимо "середній рівень" до коричневого відтінку. А в Африці, Латинській Америці випалюють кислинку. Це дає свій насичений смак, солодкість, але кислоти там майже немає".

Обсмажувати каву вчилася в інтернеті, шукала технології у книгах.

"Хорошої інформації в інтернеті знаходила дуже мало. Виробники своїх секретів не видають. Все, що є на даний момент в інтернеті – комерція. Можна подивитися двогодинне відео і нічого корисного для себе з нього не почерпнути. Доводиться вдаватися до старих методів. Ходити в бібліотеку, шукати в енциклопедіях".

За словами Ольги, у північних країнах п'ють значно більше кави.

"Найбільший відсоток споживачів кави в світі – у Фінляндії. У середньому, фіни випивають від чотирьох чашок еспресо в день, - каже жінка. - Зараз на "кавовому ринку України ситуація зовсім інша, ніж навіть п'ять або шість років тому. Зараз обсмажувачі поступово витісняють старий ринок контрабандної кави. Між ними висока конкуренція".

Обсмажування двох кілограмів зерен займає 15-16 хв., залежно від сортів та країни-виробника.

"Сам процес проходить у кілька етапів за температури 240 градусів. "Голд" – це коли зерно набухає та стає золотого кольору. Пахне хлібом. Після цього наступає стадія "крек". Це найважливіший етап. Тоді кавові зерна віддають воду та тріщать. Цей стан обсмажування слід максимально розтягнути, аби властивості кави розкрились сповна в еспрессо. Ну і звісно слід постійно слідкувати за кольором, аби не пересмажити", - розповідає працівник Артем.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ