Підтримати нас

Що змушує жителів Херсона повертатися до міста та чому це небезпечно

Вгору
Автор статті
16 лютого 2024 13:03
2,033
Поширити:
Ілюстративне фото

Останнім часом, попри часті обстріли міста, усе більше людей повертається до Херсона цілими родинами. 

З чим це пов’язано, та в чому полягає небезпека повернення, в ефірі Медіаплатформи “Вгору” розповіла виконувачка обов’язків голови Дніпровської районної в місті Херсоні організації Товариства Червоного Хреста України Наталя Шатілова.

За словами Шатілової, насамперед небезпеку становлять часті обстріли міста. Якщо жителі повертаються разом із пенсіонерами та маленькими дітьми, то це тільки погіршує ситуацію. Дітям зараз найнебезпечніше перебувати в Херсоні.

Однією з основних причин повернення жителів до Херсона є скорочення програм підтримки та виплат ВПО. Також грає роль необхідність пошуку постійного житла, адже зазвичай ВПО проживають у шелтерах або тимчасовому житлі. Тому з часом перед родиною постає питання пошуку власного житла, а з теперішніми цінами та скороченням виплат для людей це дуже важко, розповідає Наталя Шатілова.

Вона каже, що хоча у новій громаді легко влаштуватися на роботу, хтось із батьків все ж вимушений доглядати за дітьми. До того ж роботу за кваліфікацією знайти важко, тому зазвичай ВПО працюють на місцях із невисокою зарплатнею. Тому і складається ситуація, що в родини починаються фінансові складнощі.

Хоч і в центрах сусідніх областей Одесі та Миколаєві є гуманітарні центри, які підтримуються саме херсонців, але їхня допомога не є постійною і надається у недостатньому об’ємі, щоб покрити усі потреби родин ВПО.

За словами Наталі Шатілової, саме тому херсонці й повертаються, адже в Херсоні в них є свій дім, робота та необхідні речі. До того ж жити в Херсоні зараз набагато дешевше. До міста повертається бізнес, відкриваються крамниці, також є програми допомоги безробітним. Але попри все, жити у Херсоні досі небезпечно.

  • Прийнята 26 січня постанова про питання соціальної підтримки ВПО значно зменшує кількість осіб, які будуть отримувати допомогу та терміни її надання. Чи можуть претендувати на виплати евакуйовані або ті, хто переїхав з одного регіону в інший, Медіаплатформі «Вгору» пояснив адвокат громадської приймальні Херсонського фонду Милосердя та здоров'я, юрист громадської приймальні української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Данилов.
  • Докладніше про зміни у виплатах для ВПО після 1 березня 2024 року можна дізнатися зі статті «Виплати ВПО після 1 березня: хто продовжуватиме отримувати допомогу».
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ