Підтримати нас

СБУ ліквідувала 18 тисячну ботоферму, яку використовували для «мінування» об’єктів

08 лютого 2022 15:36
1,115
Поширити:

Львівські кіберфахівці ліквідували дві ботоферми з 18 тисячами фейкових акаунтів.  Ці боти, зокрема, публікували інформацію про псевдомінування об’єктів соціальної та критичної* інфраструктури. Про це йдеться на офіційному сайті Служби безпеки України.

Ботоферми працювали здебільшого у соцмережах й розповсюджували фейки, провокували паніку. До їх створення причетні троє мешканців Львівщини. Двоє з них обладнали свої помешкання під потреби «підприємства», третій - забезпечував технічне обслуговування.

За попередньою інформацією, адміністраторів ботоферми курували організатори з РФ.

Кримінальне провадження розпочато за ст. 259 Кримінального кодексу України

(свідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності, карається позбавленням волі на строк від двох до восьми років). Тривають слідчі дії. 

Нагадаємо, лише за січень цього року в Україні зафіксовано понад 500 псевдомінувань  - це половина від аналогічних заяв за весь минулий рік. 

Як правило, на об’єкт замінування виїжджають слідчо-оперативні групи, група спеціалістів-вибухотехніків та кінологів зі службовими собаками, залучаються працівники патрульної поліції (1-2 екіпажі), пожежно-рятувальна служба ДСНС (1-2 екіпажі) та бригада “швидкої”. Перевірка триває 3-4 години. На цей час роботу закладу чи установи зупиняють, а людей з його території евакуюють. У січні таким чином перевірили понад три тисячі об’єктів, де начебто була вибухівка.

За даними представників кіберполіції, близько 70 % таких повідомлень надходять або з окупованих територій, або з РФ. Ще частина - з Республіки Білорусь і лише одне з п’яти повідомлень надходить із території України.

* Довідкове. До об’єктів критичної інфраструктури належать:

  •  особливо важливі об’єкти, які мають загальнодержавне значення, значний вплив на інші об’єкти критичної інфраструктури та порушення функціонування яких призведе до виникнення кризової ситуації державного значення;
  • життєво важливі об’єкти, порушення функціонування яких призведе до виникнення кризової ситуації регіонального значення;
  • важливі об’єкти, порушення функціонування яких призведе до виникнення кризової ситуації місцевого значення;
  • необхідні об’єкти, порушення функціонування яких призведе до виникнення кризової ситуації локального значення.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів