Підтримати нас

У поліції розповіли як не стати жертвою шахрайства

Автор статті
20 липня 2018 10:34
834
Поширити:

Щодня у Херсоні від 10 до 15 людей стають жертвами шахраїв. Як не попастися на гачок? Про це у п’ятницю, 20 липня, в Обласному палаці молоді і студентів розповіли співробітники Управління патрульної поліції в Херсонській області спільно з представниками громадської організації «Громада UA».

Як розповів начальник управління патрульної поліції  Костянтин Анатолійович Дронгаль, мета цієї зустрічі - попередити шахрайство. Потрібно, щоб люди розуміли, як правильно поводитися в ситуаціях, коли вас намагаються ошукати. Адже попереджений - значить озброєний. Часто люди телефонують до поліції вже після того, як стали жертвами. Тоді вже буває складно довести до логічного завершення справу, а тим більше, повернути назад втрачені кошти або майно.

У Кримінальному кодексі шахрайство визначено статтею 190 «Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою». Які ж існують основні сценарії шахрайства?

Одним із найпоширеніших є шахрайство за банковим платежем або передплатою: коли вас просять надіслати кошти, щоб внести авансовий платіж за надання послуги або отримання товару. Якщо це невідома фірма або інтернет-магазин, то є всі шанси бути ошуканим.

Афери при працевлаштуванні – вам пропонують можливість працевлаштування, але для цього треба відправити гроші за допомогою послуги переказу коштів.

Дзвінки нібито з банку, коли просять повідомити персональні дані, пін-код або пароль. Запам’ятайте раз і назавжди: банківський працівник ніколи не буде запитувати про ваші персональні дані!

Акції, де потрібно заплатити, щоб отримати винагороду. Таким чином на вас хочуть збагатитися.

Майнові шахрайства.

Найболючіший і найпоширеніший вид шахрайства, коли вам телефонує «слідчий» або «співробітник поліції», повідомляє, що ваша дитина скоїла ДТП або сама стала його жертвою та пропонує внести кошти, щоб вирішити проблему та уникнути кримінальної відповідальності. Найчастіше жертвами цього шахрайства стають люди похилого віку.

Що потрібно робити в такому випадку:

  • не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів;
  • ніколи не називайте своїх близьких на ім’я. Попросіть людину, яка представилася працівником поліції, назвати прізвище, ім’я, по батькові та дату народження затриманого родича;
  • уточніть, в якому саме відділі поліції знаходиться ваш родич, після чого передзвоніть в поліцію «102»;
  • якнайскоріше передзвоніть тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть у даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося.

Отже, будьте уважними та обережними, попередьте близьких та знайомих, щоб уникнути сумних наслідків шахрайства.

Зразок заяви(повідомлення) про кримінальне правопорушення:

${gallery:fc4a9f73cb8a276913506d857d93f92a}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ