Підтримати нас

Будівництвом Каховської ГЕС намагалися знищити українську ідентичність, – Селецький

16 червня 2024 18:20
264
Поширити:
Каховська ГЕС
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"

Будівництвом Каховської ГЕС радянська влада намагалася знищити українську ідентичність та самобутність задля "економічного розвитку".

Про це розповів дослідник локальної історії Херсонщини, гід, начальник військової адміністрації Нововоронцовської громади Андрій Селецький в інтерв'ю Українській правді.
.

"У світовій практиці перед створенням водосховищ проводили ґрунтовні дослідження, щоб максимально зберегти флору й фауну, щоб вберегти культурне надбання. В СРСР такого не робили. Ну що там досліджувати? Треба швидше будувати! На жаль, шлейф від цієї думки ми бачимо по сьогодні", – сказав Андрій Селецький. 

Він додав, якщо говорити сухими фактами, то жодної фотографії, опису, плану населених пунктів не було зроблено перед їхнім затопленням. 

“Якби радянська влада хотіла, то максимально зберегла б пам'ять про цей край. Про його козацьку історію, про всі Січі, які тут були”, – зазначив Селецький.

Старші люди в Нововоронцовці казали так: "Людське море – людське горе". Згадували, як до будівництва Каховської ГЕС були плавні та Великий Луг. Як ходили на дубах (човнах – УП), як риба сама стрибала в човни. 

“Я завжди відстоював тезу, що жителі Придніпровського або Нижньодніпровського регіону зазнали репресій та депортації з економічних причин. Вони були вимушені кидати свій дім, землю. Переселятися в більш невигідні умови, навіть у межах одного населеного пункту, як це було в Нововоронцовці”, – розповів очільник Нововоронцовської громади. 

За його словами, коли в 1950-х закрили перші шлюзи, з'явилися перелітні птахи. Вони кружляли над водою цілодобово, поки не падали знесилені. Лелеки, журавлі не знали, що робити. Вони століттями звикли прилітати з вирію туди, де з'явилось море.

У газеті "Наддніпрянська правда" публікували звіти, як господарства Херсонщини вдесятеро перевиконали план із відстрілу хижих тварин, оленів. Але не писали, що ці тварини тікають від заводнення. Їх не ловили, щоб переселити, їх просто відстрілювали. Тому після появи водосховища в нас були такі бідні на живність степи, зазначив Андрій Селецький.

  • Професор Ігор Пилипенко зазначив, що перший екоцид відбувся у 1950 році, коли заповнили водосховище, другий – підрив Каховського водосховища у 2023 році.

Підтримайте незалежну журналістику. Долучайтеся до спільноти "Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів