Підтримати нас

Переселенців позбавляють пенсій

25 жовтня 2016 12:15
274
Поширити:

Переселенка із Донецька, яка уже два роки живе у Києві, переконує, що залишилась без пенсії, бо працівники соціальні служби не застали її вдома.

Мовляв, на момент перевірки була у санаторії. Однак напередодні жінка змінила місце проживання і не повідомила про це у відділ соцззахисту.

Про це йдеться у сюжеті інформаційного проекту «Перші про головне».

Відколи на Сході України розпочалась війна, Олена Фіта разом із чоловіком перебрались до Києва. Спочатку подружжя тіснилось у столичному помешканні разом із родичами. Та у червні нарешті змогли орендувати двокімнатну квартиру. Адже чоловікові – фізику за фахом – запропонували роботу в Польщі. Олена теж знайшла там заробітки, тож тепер живе між двома столицями – Варшавою та Києвом.

Однак влітку жінці припинили виплачувати пенсію. У відділі соцзахисту запевняють: так сталося, оскільки під час перевірки її не застали за місцем проживання. Переселенка ж запевняє: у цей час перебувала на лікуванні у санаторії. До того ж, коли переїхала від родичів, просто не встигла подати довідки про зміну місця проживання. Тож Олену обурює, що соцслужби навіть не зателефонували та не попередили про візит.

«Коли я запропонувала їм показати документи з санаторію, які підтверджують, що справді перебувала на території України, сказали, що це не потрібно. Мовляв, самі прийдуть і перевірять, чи я справді проживаю за вказаною адресою. І тільки після цього виплати відновлять», – розповідає Олена.

Довідку про зміну місця проживання жінка уже зробила та подала до Пенсійного фонду. Але їй уже час повертатись на роботу до Польщі, тож чекати на візит соцслужб Олена більше не може.

«Ми переїжджали з однієї квартири у іншу. А оскільки в мене проблеми зі здоров‘ям, я відклала довідки на більш зручний час. Але ж мені навіть не зателефонували, зробивши рабинею, яка повинна сидіти і не виходити з дому, чекаючи, поки прийдуть і мене перевірять. Ще браслет електронний одягніть! Це дуже принижує і ображає», – обурюється переселенка.

Тим часом у районному управлінні соцзахисту наполягають: жінка повинна була попередити про свою відсутність ще перед від‘їздом у санаторій і обов‘язково повідомити про нове місце проживання.

«Згідно постанови, у разі зміни місця проживання, потрібно звернутись до уповноваженого органу. Обов’язково протягом 10 днів слід повідомити про зміну місця проживання», – наголошує заступник керівника районного управління соцзахисту Валентина Дячук.

Та у відомстві все ж пішли на зустріч Олені. До жінки таки завітали із перевіркою. Та іншим переселенцям чиновники радять приносити довідки вчасно.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів