Підтримати нас

Пелюстки цiєї квiтки допомагають органiзму боротися з низкою хвороб

12 липня 2016 07:03
686
Поширити:

Настоянки цих квiток рятують вiд застуди, а повидло вважається неабияким делiкатесом.

Рожеву рожу з давнiх-давен вирощували в Азiї. Згодом вона потрапила в Пiвденну Європу, а вже потiм -- i до нас. Тепер ця квiтка росте майже бiля кожної оселi. Люди насолоджуються її ароматом i... смаком! Тому що з пелюсток цiєї квiтки можна приготувати лiки та смаколики, пише газета "Експрес".

- Квiтки й кореневища рожi вже давно використовують у народнiй медицинi, - розповiла Катерина Фриндак, знавець народної медицини.

- З пелюсток готують варення, наливки, вино, додають до чаю як вiтамiн. Настоянки, сиропи, чаї пiдвищують стiйкiсть органiзму до всiляких хвороб, зокрема застудних. Вони кориснi при атеросклерозi, виснаженнi органiзму, недокрiв'ї, iнфекцiйних хворобах i навiть внутрiшнiх кровотечах. На його основi готують також сироп iз медом, який вживають при запаленнях, виразках у ротовiй порожнинi.

Пелюстки рожi мають в'яжучу, обволiкальну та вiдхаркувальну властивостi. Барвники, що мiстяться в пелюстках рожi рожевої, використовують для забарвлювання харчових продуктiв, лiкарських препаратiв, прохолодних спиртових напоїв, кондитерських виробiв.

- Якi рецепти порадите?

- Можна приготувати настiй пелюсток. Для цього беруть 10 грамiв сировини, заливають окропом (200 мiлiлiтрiв), настоюють 15 хвилин, процiджують. Вживають по столовiй ложцi тричi на день. Це чудовi лiки проти застуди, а також для змiцнення iмунiтету. Готуємо й елiксир бадьоростi. Пелюстки скласти в баночку, трохи змiшати з цукром або з медом, закрити кришкою й поставити в холодильник. За мiсяць iз пелюсток видiлиться сiк -- треба злити його в iншу баночку. Елiксир додавати в чай по чайнiй ложцi. А пелюстки не викидайте. Вони смачнi й кориснi: їх можна просто з'їсти або використовувати для десерту чи як iнгредiєнт пiд час випiчки пирогiв, рогаликiв, тiстечок.

- А якi смаколики можна приготувати?

- Ось рецепт варення з пелюсток рожi: чистi пелюстки кладемо в миску середнiх розмiрiв i засипаємо цукром (пiвкiло). Через двi доби готуємо сироп. У киплячу воду, яку можна пiдсолодити, опускаємо зацукрованi пелюстки й залишаємо на нiч. Уранцi ставимо посудину з пелюстками на вогонь, додаємо дрiбно нарiзану м'якоть лимона й варимо до готовностi -- приблизно 10 хвилин. Варення можна вважати готовим, якщо пелюстки, коли їх скуштувати, не скриплять на зубах. Узимку це варення можна використовувати не тiльки для святкових пампухiв на Рiздво, а й для лiкування та профiлактики застуди.

Можна приготувати й наливку. Пелюстками заповнюємо посудину мiсткiстю три лiтри, заливаємо горiлкою, закорковуємо, залишаємо настоюватися доти, доки горiлка не набуде темно-бурштинового кольору. Потiм її слiд злити, процiдивши через марлю. Однак пелюстки при цьому в жодному разi не вiдтискати. Далi готуємо сироп: 300 -- 500 грамiв цукру на лiтр води, i коли вiн охолоне, з'єднати з настоянкою. Опiсля розливаємо одержану наливку в пляшки й закорковуємо.

- Як правильно заготувати пелюстки рожi?

- Квiтки заготовляють у перiод цвiтiння, разом iз чашечкою, iнколи збирають тiльки пелюстки. Вважають, що сильнiшу лiкарську дiю мають квiтки з темним забарвленням, i чим воно темнiше, тим краще. Сировину пров'ялюють на сонцi й сушать на вiдкритому повiтрi пiд укриттям чи на горищах.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів