Підтримати нас

Оновлені правила призначення і відновлення соціальних виплат для переселенців

08 квітня 2017 07:30
335
Поширити:

Дивіться оновлену інструкцію для отримання/подовження адресної допомоги, пенсії або інших видів соціальної допомоги.

Для отримання/подовження соціальної допомоги необхідно:

1. Звернутися в орган соціального захисту або управління Пенсійного фонду за місцем Вашого фактичного проживання з:

  • відповідною заявою;
  • паспортним документом;
  • довідкою переселенця і її копією (вона обов'язково повинна бути дійсна; вже не потрібно штамп Міграційної служби; довідка є безстроковою, але увага: якщо піврічний термін дії довідки закінчився, то необхідно звернутися в управління соцзахисту для підтвердження безстроковості);
  • іншими документами (при необхідності і в залежності від виплати).

Зверніть увагу, що в разі призначення/відновлення соціальних виплат особам, які навчаються в дошкільних, шкільних, професійно-технічних або вищих (студенти денної форми навчання) навчальних закладах, орган соцзахисту самостійно направляє запит в такі установи для підтвердження факту навчання. Відповідь надається протягом 15 днів. І тільки в разі непідтвердження факту навчання, представники органу соцзахисту проводять перевірку фактичного місця проживання.

2. Мати відкритий рахунок в Ощадбанку (і його реквізити з собою), який зараз є єдиним банком для отримання соцвиплат.

3. Чекати протягом плюс-мінус 15 днів за своїм місцем проживання, вказаним в заяві, соціального інспектора (інспекторів).

Увага! Тепер на соцінспекторів покладена функція перевірки місця проживання переселенців з метою контролю за проведенням соцвиплат. Такі перевірки будуть проводитися після першого відвідування не рідше, ніж раз на півроку. У тому числі не виключені і додаткові моніторинги (п. 4 Порядку здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання/перебування).

У разі Вашої відсутності за фактичним місцем проживання, представник органу соцзахисту робить відповідний запис в акті і надає ПИСЬМОВЕ повідомлення про необхідність прийти в орган соцзахисту протягом 3 днів з дати складання акта для проходження фізичної ідентифікації.

4. Соцінспектор складає акт обстеження матеріально-побутових умов сім'ї за формою, встановленою Мінсоцполітики. Акт підписується всіма повнолітніми внутрішньо переміщеними особами або їх законними представниками, а також самим соцінспектором.

5. При цьому соцінспектор інформує Вас про обов'язок в десятиденний строк письмово повідомляти про зміну фактичного проживання (перебування) орган соцзахисту за новим фактичним місцем проживання (перебування), а також про наслідки невиконання цього обов'язку.

6. Протягом трьох робочих днів з дня отримання Вашої електронної справи/Акта обстеження співробітник Вашого органу соцзахисту вносить на розгляд спеціальної комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам.

Увага! Комісії формуються з представників районних/міських адміністрацій та/або місцевих, районних у містах рад.

7. Протягом 5 днів комісія виносить рішення в письмовому вигляді щодо призначення, подовження або припинення Ваших виплат і сповіщає Вас про рішення в письмовому вигляді.

Порада.  За словами Міністра соцполітики, Ви як одержувач певного виду допомоги маєте право на участь в засіданні такої комісії. Після перевірки місця проживання соцінспектором бажано сконтактувати з Вашим органом соцзахисту і дізнатися про час/місце засідання комісії по Вашій справі для участі у ній.

У будь-якому випадку важливо вимагати від комісій рішення з Вашого питання в письмовому вигляді (!) для можливості подальшого оскарження рішення.

Якщо у Вас є претензії до правомірності дій соцінспектора, співробітників органу соцзахисту, членів комісії та виданих ними рішень, обов'язково повідомляйте про них шляхом:

1) направлення скарг в письмовій та/або електронній формі в:

  • орган соцзахисту/відповідний орган, який безпосередньо приймає рішення щодо долі Вашої соцдопомоги;
  • Мінсоцполітики (м. Київ, вул. Еспланадна, 8/10, 01601; zvernennya@mlsp.gov.ua; infozapit@mlsp.gov.ua).

2) оскарження дій/бездейтсвій таких структур/посадових осіб шляхом подання позовної заяви до судового органу.

Важливо розуміти, що причиною ухвалення рішення щодо припинення Ваших виплат може бути:

1) наявність підстав, передбачених законодавством, про умови призначення відповідного виду соціальної виплати;

2) встановлення факту відсутності внутрішньо переміщеного особи за фактичним місцем проживання (перебування) згідно з актом обстеження матеріально-побутових умов сім'ї;

3) отримання рекомендацій Мінфіну за фактами, виявленими під час здійснення верифікації соціальних виплат;

4) скасування довідки внутрішньо переміщеного особи з підстав, визначених статтею 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»;

5) отримання інформації від Держприкордонслужби, МВС, СБУ, Мінфіну, Національній поліції, ДМС, Держфінінспекції, Держаудитслужби та інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування (в т.ч. про те, що Ви більше 60 днів (в деяких випадках - 90 днів) перебуваєте на непідконтрольній Уряду території України).

Якщо Вам припинили виплати і Ви усунули причини припинення, описані вище, Вам повинні відновити виплату допомоги в середньому через 1-2 місяці з моменту усунення таких причин.

Якщо ж виплати були припинені через скасування довідки ВПО по одній з підстав, зазначених у ст. 12 ЗУ «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», період їх відновлення - не менше 6 місяців.

Завантажити інструкцію в форматі PDF можна за посиланням.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів