Підтримати нас

Об'єм води у колишній акваторії Каховського водосховища зріс приблизно вчетверо

14 червня 2024 16:54
237
Поширити:
Колишнє Каховське водосховище. Фото: Володимир Осадчий

За даними Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України, наразі водою вкрито до 40% колишньої акваторії Каховського водосховища, об'єм води зріс приблизно вчетверо.

Про це повідомляє німецьке видання DW.

Унаслідок руйнування Каховської ГЕС Каховське водосховище почало зменшуватись, якщо раніше його загальна площа становила 2 тисячі 155 квадратних кілометрів, то у жовтні 2023 року вона досягла мінімальних показників по об'єму води та площі. Тоді вона склала 193 квадратних кілометри - це 9% від початкової площі водосховища.

Проте за рік Каховське водосховище почало стрімко наповнюватися водою. 

"По супутникових знімках видно, що від лютого цього року вода почала стрімко з'являтися. Особливо процес інтенсифікувався в березні. Це пов'язано з сезонністю, коли випадає висока кількість опадів, тане сніг і були скиди води з інших водосховищ вище по каскаду Дніпра. Хоча, звісно, об'єми не ті, що були до підриву ГЕС, і глибини не ті, але вода у водосховищі є", - розповів виданню DW завідувач лабораторії геоінформаційних систем Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку Сергій Гапон.

За його словами, щороку літом під час спеки рівень води у водосховищі падатиме через випаровування, і значна його частина знову осушуватиметься. Також окремі частини водосховища не заповнюються навіть під час сезонного підняття рівня води. і на цих частинах вже спостерігається ріст дерев та іншої рослинності.

За відсутності активних бойових дій близько п'яти відсотків площі водойми за можна буде рекультивувати й використовувати в сільському господарстві.

"Десь п'ята частина водосховища точно буде заростати лісом і майже ніколи не підтоплюватиметься. А понад 50 відсотків площі водойми будуть регулярно, у певні періоди, підтоплюватись водою. І для якихось нових цілей - сільського господарства чи відновлення природних систем - його використовувати буде не можна", - додав Сергій Гапон.
  • Лідерка екологічного руху "Let's do it, Ukraine" Юлія Мерхель розповідала, що унаслідок підриву російськими військовими Каховської ГЕС серйозних забруднень зазнали вода та ґрунти Дніпровсько-Бузького лиману, а також Чорне море.
  • Раніше в ефірі “Вгору” доктор біологічних наук, професор, член правління Української природоохоронної групи, заслужений діяч науки й техніки України Іван Мойсієнко розповідав, що верби, які почали рости минулого року на території колишнього Каховського водосховища, добре перезимували. У них вже майже повністю розкрилися листки. І водопілля сприятиме подальшому росту верб і заростанню нових ділянок.
  • Восени у річці Кам’янка, яка розташована на території Каховського водосховища пересохли струмки, проте вода продовжила надходити й навесні її кількість зросла.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів