Підтримати нас

Назвали умови, при яких переселенці зможуть проголосувати на парламентських виборах

Автор статті
03 червня 2019 13:08
734
Поширити:

Щоб переселенцям проголосувати на парламентських виборах, треба подати заяву про тимчасову зміну місця голосування до відділу Державного реєстру виборців.

Якщо виборча система залишиться змішаною, то виборці, які будуть голосувати поза межами свого виборчого округу, отримають лише один бюлетень – для голосування за партійними списками.

Про це розповідають у громадському холдингу "Група впливу", передає сайт "Gazeta.ua". Їх спеціалісти підготували відповіді на три запитання щодо голосування переселенців на парламентських виборах.

Чи можуть внутрішньо переміщені особи взяти участь в позачергових виборах парламенту України?

Так! На період проведення чергових і позачергових виборів народних депутатів України орган ведення Реєстру може тимчасово змінити місце голосування виборцю на іншу виборчу дільницю, в тому числі поза межами одномандатного виборчого округу, до якого такий виборець відноситься на підставі відомостей Реєстру про його виборчу адресу.

Для цього виборцю необхідно подати заяву про тимчасову зміну місця голосування згідно з порядком, який прописаний у Постанові ЦВК №893 "Про забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси" від 13 вересня 2012 року.

Виборці, чия виборча адреса знаходиться на тимчасово окупованих територіях, можуть не додавати до заяви про зміну місця голосування документи, що підтверджують необхідність такої зміни. Потрібен тільки паспорт з відповідною реєстрацією місця проживання та власноруч написана заява.

Порівняно з виборами Президента України-2019 в порядку процедури нічого поки що не змінилось. Нагадаємо, що на президентських виборах 2019 року процедурою тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси скористалася рекордна кількість виборців – 315 725 під час першого туру та 325 604 при повторному голосуванні!

Чи є обмеження при реалізації виборчих прав переселенців, які змінять місце голосування?

Якщо виборча система залишиться змішаною, то виборці, які будуть голосувати поза межами свого виборчого округу, отримають лише один бюлетень – для голосування за партійними списками.

"У разі якщо виборцю на період проведення чергових і позачергових виборів народних депутатів України тимчасово змінено місце голосування поза межами одномандатного виборчого округу, до якого такий виборець відноситься на підставі відомостей Реєстру" (виборець за виборчою адресою не відноситься до одномандатного виборчого округу, до складу якого входить звичайна виборча дільниця, на яку тимчасово змінено місце голосування виборця), також у графі "Примітки" робиться відмітка "Отримує лише бюлетень для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі".

Це означає, що за депутатів у мажоритарних округах переселенці, в більшості своїй, проголосувати не зможуть, оскільки майже всі ВПО відносяться за своєю виборчою адресою (зареєстрованим місцем проживання) до округів, які знаходяться на тимчасово окупованій території.

Чому "майже всі"? Тому що є деякі виборчі округи, частина яких знаходиться на підконтрольній території, а частина – на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей. Наприклад, якщо Ви проживали в місті Донецьку в межах 45 округу, а переселилися в Авдіївку (це теж 45-й округ), то Ви зможете проголосувати як за партійні списки, так і за депутата-мажоритарника. Список округів та їхні межі можна подивитися на сайті Державного реєстру виборців.

Коли можна подати заяву про тимчасову зміну місця голосування?

Відділи ведення Державного реєстру виборців розпочинають прийом заяв про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси з дня початку виборчого процесу. Виборчий процес позачергових виборів народних депутатів починається з дня, наступного після дня опублікування Указу Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України. Прийом заяв завершується за п'ять днів до дня голосування.

"Заява про тимчасову зміну місця голосування можна подати до 15 липня включно. Вам необхідно просто подати заяву про зміну місця голосування до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем знаходження в день виборів", - підсумували у Громадському холдингу.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ