Підтримати нас

На кордоні з Польщею розмістили знищенну сільгосптехніку з Херсонської області

Вгору
Автор статті
23 лютого 2024 12:40
581
Поширити:
Фото зі сторінки Міністерства аграрної політики та продовольства України

23 лютого українські фермери привезли сільськогосподарську техніку, пошкоджену або знищену російськими військовими, на кордон із Польщею. Її розмістять на пункті пропуску «Краківець-Корчова».

Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

У тексті йдеться, що там є трактори, обприскувач, вантажівка ГАЗ-53 і комбайни з деокупованих територій Херсонської області:

Фото зі сторінки міністерства

  1. Трактор К-701 з підприємства, яке розташоване в Білозерській селищній громаді. Господарство було в окупації з березня по листопад 2022 року. Російські окупанти знищили майже всю техніку, вкрали врожай. Через обстріли на території підприємства залишилися лише руїни та вирви від снарядів. Прямі збитки цього підприємства склали близько 5 млн євро. 
  2. Вантажівка Газ – 53 – із Великоолександрівського району.

Зазначається, що ця техніка перебуватиме на кордоні до кінця березня.

Фото зі сторінки міністерства

За даними Світового банку, загалом український аграрний сектор за два роки повномасштабної війни зазнав понад 80 млрд дол. прямих збитків і втрат. Найбільше збитків на 5,8 млрд дол. складає пошкоджена та знищена сільськогосподарська техніка.
Завдану шкоду від викрадення або знищення вже виробленої сільськогосподарської продукції експерти оцінюють у 1,97 млрд дол., збитки через пошкодження зерносховищ – 1,8 млрд дол., збитки, завдані багаторічним насадженням, – 398 млн дол., тваринництву – 254 млн дол., аквакультурі та рибальству – 35 млн дол. 

  • 20 лютого Держприкордонслужба повідомляла, що протестувальники в Польщі розпочали більш жорстке обмеження руху транспортних засобів на шести пунктах пропуску на кордоні з Україною. 
  • У цей же день Польські учасники страйку на пункті пропуску «Медика-Шегині» відкрили вантажний контейнер із сільськогосподарською продукцією – зерно висипалося на колію.
  • Станом на 22 лютого в чергах стояло 2450 вантажівок.
  • Херсонські аграрії другий рік перебувають в умовах війни. Заміновані поля, розбита техніка та зерносховища, брак обігових коштів та дефіцит робочих рук –  ще не повний перелік їхніх проблем. Про цьогорічну посівну, проблеми хліборобів та шляхи їх вирішення, журналістка “Вгору” говорила з очільником Департаменту сільського господарства ХОВА Дмитром Юнусовим і фермерами з Бериславщини Олександром Гордієнком, Юрієм Малетою та Віктором Деркачем.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ