Підтримати нас

На Херсонщині нарешті взялися створювати Концепцію розвитку острова Джарилгач

09 жовтня 2020 13:00
932
Поширити:

"Херсонські Мальдіви", як часто називають острів Джарилгач і місцеві жителі, і гості з інших регіонів і країн, в останні роки користуються все більшою привабливістю для туристів.

При цьому багато правозахисників, які займаються екологічними проблемами, уже б'ють на сполох: адже безсистемний потік людей на унікальний острів серйозно погіршує його біогеоценоз, скорочує чисельність місцевої фауни і площі флори. Крім того, туристи  залишають купи сміття, яких дуже важко позбутися.

Як розв'язати обидві проблеми - з одного боку, забезпечити належний порядок охорони природи і, з іншого боку, все ж не скорочувати потік туристів, які забезпечують надходження в бюджет? Про це  радилися в Херсонській обласній держадміністрації.

Участь в обговоренні, зокрема, взяв заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. 

Він повідомив, що в облдержадміністрації повинні розробити концепцію розвитку Національного природного парку "Джарилгацький".

«Протягом найближчих тижнів буде напрацьована Концепція, яка передбачатиме, з одного боку, захист природно-заповідного фонду, а з іншого - створення необхідних умов для відвідування острова туристами», - пообіцяв голова ХОДА Юрій Гусєв.

Варто зазначити, що одна з основних проблем, які мають бути вирішені, стосується права користування земельними ділянками. Як повідомили на засіданні, з 10 тисяч гектарів землі загальної площі парку в його постійне користування надано лише 805 гектарів. На решті ж земель адміністрація парку лише здійснює кoнтpoль зa дoтpимaнням пpиpoдooxopoннoгo зaкoнoдaвcтвa, але користувачем земель є державне підприємство «Скадовське досвідне лісомисливське господарство». 

«Єдиний шлях розвитку Джарилгача - передача повністю десяти тисяч гектарів до сфери управління національного природного парку «Джарилгацький». Коли будуть оформлені всі документи, цю територію можна буде розвивати. І найголовніше - буде відповідальна особа за реалізацію напрацьованої й узгодженої Концепції», - наголосив Руслан Стрілець.  

Представники туристичної галузі, які долучилися до засідання за допомогою онлайн-зв’язку, запропонували включити до Концепції положення, що допоможуть створити на території парку таку інфраструктуру, яка б сприяла розвитку туризму, але не шкодила його унікальній екосистемі. 

Як стверджують учасники наради, попередній текст Концепції розглянуть на наступному засіданні робочої групи наприкінці жовтня.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ