Підтримати нас

Кулінарні звички, які шкодять вашому здоров’ю

Автор статті
17 травня 2019 12:34
775
Поширити:

Кулінарні традиції передаються з покоління в покоління, і, повторюючи за нашими мамами та бабусями звичні маніпуляції, ми навіть не замислюємося, що часом робимо велику помилку. Адже деякі наші кулінарні звички, абсолютно нешкідливі на вигляд, здатні не тільки зіпсувати смак їжі, але і завдати серйозного удару по здоров’ю. За статистикою, близько 12% харчових розладів виникає не в закладах громадського харчування, а в стінах власної оселі.

Як же готувати смачно, корисно і не нашкодити собі? У сьогоднішньому огляді розповідаємо про найпоширеніші кулінарні помилки і про те, як їх уникнути.

Куштувати сирі страви

Медики стверджують, що категорично не можна куштувати їжу, яка ще не готова. У ній можуть міститися бактерії, і, не дочекавшись, поки термообробка їх знищить, ви ризикуєте заразитися різними інфекціями. Особливо це правило відноситься до любителів сирого тіста: ризик підхопити сальмонелу з яєць або кишкову паличку з борошна досить великий.

Занадто довго готувати овочі

Звичайно, немає нічого небезпечного в тому, щоб варити або тушкувати овочі до м’якості. Однак при цьому вони втрачають не тільки яскравий апетитний колір, але і значну частину вітамінів. Максимальну користь морква, броколі, квасоля та інші дари природи принесуть, якщо залишаться пружними і трохи хрусткими.

Мити м’ясо

Як не дивно це звучить, мити сире м’ясо, рибу або птицю категорично не рекомендується. Небезпека в тому, що при митті під краном бризки води, а разом з ними і небезпечні бактерії можуть розлітатися по кухні і залишатися на кухонних поверхнях. Згодом ці місця при зіткненні з посудом і їжею можуть стати джерелами зараження. Тому краще акуратно промокнути м’ясо паперовими рушниками, а якщо ви все-таки гидуєте готувати немитий продукт або на ньому є явні сліди забруднень, то акуратно промийте м’ясо в тазику, не допускаючи появу бризок.

Різати немиті овочі та фрукти

Навіть якщо ви не збираєтеся їсти фрукти або овочі з шкіркою – наприклад, кавуни, дині, банани, – все одно перед нарізкою їх слід ретельно помити, бажано навіть потерти щіткою. В іншому випадку мікроби і бактерії з ножа легко можуть потрапити в м’якоть і спровокувати отруєння і інші проблеми з травленням.

Розморожувати м’ясо при кімнатній температурі

При температурі від 4 до 60 ° C бактерії розмножуються вкрай швидко. Тому м’ясо, рибу, птицю і субпродукти слід розморожувати виключно в холодильнику. Можливо, це довше, зате безпечніше. З тієї ж причини маринувати м’ясо потрібно теж не на столі, а в прохолодному місці. Ну і нарешті, не слід чекати, поки готові страви охолонуть, – краще ставити їх в холодильник ще гарячими.

Використовувати одну дошку

Якщо просканувати кухню, найбруднішими предметами на ній виявляться відро для сміття і …. дошка для нарізання. Справа в тому, що, навіть незважаючи на ретельне миття, в мікроскопічних тріщинах дошки можуть накопичуватися частинки їжі і різні бактерії, які не “вигнати” звичайною водою і миючими засобами. І якщо різати на дошці сиру рибу або м’ясо, а потім на ній же нарізати фрукти, хліб, ковбасу чи іншу їжу, яка не піддається подальшій термічній обробці, то виникає небезпека перехресного зараження продуктів.

Експерти заявляють, що в ідеалі дощок має бути мінімум дві: одна для м’яса і риби, а друга – для всього іншого. Ще краще, якщо їх буде багато, для кожного виду продуктів своя: це більш гігієнічно, до того ж запахи різної їжі не будуть змішуватися між собою.

Куштувати їжу, перевіряючи термін придатності

Зробити ковток молока, яке стоїть в холодильнику набагато довше, ніж належить, або спробувати шматочок “обвітреної” ковбаси, пустити в салат гіркий помідор – багатьом такі дії здаються нешкідливими, проте при цьому є всі шанси отримати серйозне отруєння. Особливо небезпечно “грати в російську рулетку” з овочами, фруктами, хлібом, молочними продуктами, м’ясом і рибою. Якщо у вас є найменші підозри, що їжа віджила своє, краще відразу відправити її у відро для сміття, а не ризикувати власним здоров’ям.

Сильно нагрівати олію на сковороді

Багато господинь чекають, поки сковорода з олією загостриться до краю, і лише потім починають смажити. Ось тільки такий підхід небезпечний для здоров’я. Регулярне вживання такої їжі може збільшувати ризик онкології, так як надмірна термічна обробка руйнує антиоксиданти і провокує утворення канцерогенів. З цієї ж причини не можна готувати щось на вже використаному маслі (як часто роблять в ресторанах фастфуду).

Смаження в олії взагалі не можна назвати корисним кулінарним методом, тому в ідеалі краще замінити його більш здоровими: запіканням, приготуванням на пару або тушкуванням, а також смаженням на сухій сковороді.

Зберігати їжу в алюмінієвому посуді

Більшість міфів про шкоду готування в алюмінієвих каструлях давно зруйновано. Однак вчені згодні, що довго зберігати їжу в посуді з алюмінію точно не слід. Особливо це стосується продуктів з кислим або лужним pH. Побоювання пов’язані з тим, що їжа може вступити в хімічну реакцію з алюмінієм і накопичувати шкідливі солі цього металу. Крім того, при зберіганні в алюмінієвій тарі змінюється смак страв.

Не мити руки

Всіх нас з дитинства вчили, що перед їжею треба обов’язково вимити руки. А ось про те, що в процесі приготування їжі і після нього руки теж слід мити, мало хто знає. Тим часом робити це необхідно. Наприклад, ви можете обробити сире м’ясо, а потім взятися різати хліб і таким чином перенести хвороботворні бактерії з одного продукту на інший, а також на рушники, стільницю або посуд. Щоб цього не сталося, під час готування періодично мийте руки з милом.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ