Підтримати нас

Кабмін додав 2 мільярди на програму безкоштовної спеціалізованої діагностики

Автор статті
17 листопада 2018 05:00
629
Поширити:

З другої половини 2019 року в Україні розпочнеться програма спеціалізованої безкоштовної діагностики. 

Безкоштовні консультації вузького спеціаліста, лабораторні або інструментальні дослідження на вторинній ланці можна буде отримати за направленням лікаря первинної ланки. На забезпечення програми уряд виділив 2 млрд грн.

Про це в коментарі Укрінформу розповіла в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Програма, яка стартує з другої половини 2019 року, передбачає безкоштовне проведення для пацієнтів більш складних аналізів, діагностики, ніж на первинній ланці. На це на шість місяців 2019 р. виділено  2 млрд грн. Це додатково до тієї медичної  субвенції, що виділена на вторинну і третинну ланку медичної допомоги",- сказала Супрун. 

Вона пояснила, що програма включає більше 30 аналізів, інструментальних досліджень, які проводяться на вторинній ланці медичної допомоги і які з наступного року українці зможуть отримати безкоштовно за умови направлення лікарем первинки до вузького спеціаліста.

"Це більш складні дослідження та специфічні  аналізи, які проводять на рівні спеціалізованої медицини. Буде список з більш ніж 30 позицій, які будуть безкоштовними для пацієнтів. До клінік, діагностичних центрів та лабораторій, які надають такі послуги,  будуть певні вимоги. Оплата за ці дослідження і консультації за визначеними тарифами  їм ітиме за умови укладення договору з Національною службою здоров'я", - розповіла Супрун.

За словами очільниці МОЗ, як і на первинній ланці, пацієнт отримає змогу самостійно обирати лабораторію, діагностичний центр або фахівця, який надасть консультацію.

"Ви можете піти до будь-якого спеціаліста, який працює в поліклініці або в лікарні, яка уклала договір з НСЗУ. Це так само вільний вибір фахівця, як і сімейного лікаря. Так само пацієнти обиратимуть самостійно лікарню, коли реформа торкнеться вже третинної ланки медичної допомоги», - сказала Супрун.

Вона уточнила, що НСЗУ буде окремо оплачувати консультацію вузькопрофільного спеціаліста, лабораторні або діагностичні дослідження. Втім буде існувати певне обмеження кількості таких направлень з тим, щоб лікарі "первинки" не виписували зайвих досліджень.

«Буде визначено скільки коштів буде надано одному діагностичному центру або клініці, щоб лікарі не направляли постійно своїх пацієнтів на діагностику, яка може виявитися непотрібною. Лікар первинної ланки та вузькопрофільний спеціаліст будуть вирішувати чи потрібне таке дослідження. Бо якщо одного пацієнта направлять на необгрунтоване безкоштовне обстеження, то інший пацієнт, який може його потребувати, буде вимушений за це заплатити. А це несправедливо. Також з наступного року буде впроваджено Міжнародну класифікацію первинної медичної допомоги ICPC-2, яка передбачає 700 протоколів, що використовуються на первинному рівні. І лікарі мають використовувати цю класифікацію, яка допомагатиме їм зрозуміти, які діагностичні процедури має пройти пацієнт, у якого є відповідні симптоми. Наприклад, людина скаржиться на біль у грудях, лікар по ICPC-2 визначає, які запитання поставити пацієнту, які висновки по діагностичній системі зробити. І по тих висновках  приймає рішення, чи треба людину направляти до кардіолога», - розповіла Супрун.

Вона зазначила, що договір з Національною службою здоров'я зможуть укладати як державні, комунальні, так і приватні діагностичні центри, поліклініки, лабораторії. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ