Підтримати нас

Як людям з окупованих територій отримувати інформацію з України

Автор статті
21 квітня 2024 18:08
232
Поширити:
Фото: Freepik

Україні складно заглушити мовлення російських ЗМІ на окупованих територіях. Однак фахівці зазначають, що на цих територіях інформацію можна отримувати через супутникове мовлення, інтернет і соціальні мережі. Також через ефірне радіомовлення в діапазоні довгих, середніх та коротких хвиль.

Про це у проєкті Радіо Свободи “Новини Приазов’я” повідомив експрезидент концерну РРТ Валерій Юрченко.

За його словами, однією з причин є зона дії передавачів:

“Бо зона дії передавача, навіть потужного – максимум 50-60 кілометрів. А для глушіння, треба мати кілька сотень, а то і більше кілометрів”.

Також Юрченко додав, що наразі немає відповідальних за цей процес. 

Як розповів представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Херсонській області Сергій Мовчан,  Росія під час окупації в першу чергу захопила вежі, редакції, студії. Також перелаштувала передавачі й все обладнання.

“Щоб мовити в ефір і розповсюджувати свою пропагандистську думку на окуповані території», – зазначив він.

  • Раніше т.в.о. міністр МКІП сказав, що протидія російському телебаченню та радіомовленню можлива через інформування аудиторії й також на технічному рівні. Він розповів, що блокування російського телебачення – це дорого, а боротися із російським радіосигналом легше. Наразі розробляється проєкт. 
  • Експерт із кібербезпеки Віталій Якушев розповів, що Україна не має технічних можливостей глушити сигнал російського кабельного та супутникового телебачення та операторів мобільного зв’язку на окупованих територіях.
  • У звіті Інституту вивчення війни йшлось про те, що незаконна влада встановила 17 тисяч 735 комплектів супутникового телебачення «Руський мир», які охоплюють понад 80 відсотків окупованої території Херсонської області.  
  • Війська РФ на лівобережжі Херсонщини проводять рейди по селах та знищують антени на подвір'ях місцевих жителів. Перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський розповів про те, що окупаційні війська переконані в тому, що ці антени використовують для передавання сигналу та керування українськими дронами. 
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ