Підтримати нас

Естонія планує повернути Україні скіфське золото, яким заволоділи чорні копачі

Вгору
Автор статті
31 січня 2024 12:15
431
Поширити:
Викрадене з Криму скіфське золото, яке конфіскували у латвійця у 2018 році. Фото: Естонська громадська телерадіомовна компанія (ERR)

Скіфське золото, яке конфіскували на естонському кордоні у 2018 році, повернуть до України. Загалом у колекції 274 предмети.

Про це повідомила дружина заступника помічника Державного секретаря з питань Європи та Євразії, дипломата Джорджа Кента Веліда Китаїна.

Як повідомляє Естонська громадська телерадіомовна компанія (ERR), експонати з колекції «скіфського золота» були конфісковані естонськими прикордонниками у 2018 році у громадянина Латвії, який приїхав із Росії.

ERR інформує: фахівці вважають, що артефакти стали здобиччю чорних копачів і спеціально були направлені до Європи, щоби тут продати їх на чорному ринку, оскільки такі предмети дуже цінуються. Вдалося з'ясувати, що приблизна вартість частини цих предметів становить близько 73 тисяч євро, а вартість усієї колекції у кілька разів більша.

Експерт з охорони культурної спадщини ГО "Регіональний центр прав людини" Андрій Луцик вважає, що ці речі походять з Північного Причорномор'я, вірогідно Криму, і невідомим чином потрапили до рук торгівців контрабандою. Найімовірніше, були вилучені з культурного шару чорними копачами.

"Це також свідчення втрати довіри до РФ, через її злочину політику в сфері культури на окупованих територіях України і під час бойових дій.Такі передачі цінностей Україні останнім часом стають дедалі частішим явищем, і впевнений, нас чекає ще не одна така приємна новина, але з сумним присмаком...Сумний присмак тільки в тому, що цінності, вилучені чорними, навряд відкриють нам нові знання, і лишаться коштовностями без історії, на відміну від того що викрадено РФ", - написав Андрій Луцик.

В Естонії ці експонати було відновлено. Перед передачею Україні їх виставили на загальний огляд на п'ять днів в Естонському історичному музеї в Таллінні. Потім колекцію передадуть Національному історичному музею України в Києві.

9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів ухвалив, що «скіфське золото» має бути повернене Україні.

22 листопада стало відомо, що Міністерство культури України та музей Алларда Пірсона в Нідерландах домовилося про повернення скіфського золота в Україну. Нідерланди скасували борги за зберігання «скіфського золота». 27 листопада колекція «скіфського золота» прибула в Україну.

  • Днями стало відомо, що український бренд створив колекцію хусток із зображенням сарматського золота з пограбованого Херсонського музею.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ