Підтримати нас

Дніпро атакують ціанобактерії, які вбивають рибу і є небезпечними для людей

29 серпня 2018 15:00
236
Поширити:

Вода, як густа фарба. Дніпро покрився ціанобактеріями у вигляді синьо-зелених водоростей. Вони вбивають рибу і шкодять людям. Рибалки звинувачують мийні засоби з фосфатами, які потрапляють у воду з пральних машин і автомийок, йдеться в ТСН.

Микола Степанович рибалить під мостом Метро вже тридцять років. Але дивних водоростей, що відлякують рибу, раніше ще бачив.

«Цвіте. Бачите, я минулий рік тут чистив і ловив рибу. А тут зараз пішло забарвлення якесь. Риба не стає вже», – стверджує рибалка.

Голова Асоціації рибалок каже, синьо-зелені водорості видно не щодня. Рослини, які висмоктують із води кисень, виділяють токсини. Ця плівка і душить риб. А в людини викликає опіки та алергію.

«Це все через потрапляння в нього великої кількості фосфатів. Звідки вони там беруться? Перше - це фактично всі автомийки Києва, а їх понад 2,5 тисячі. Плюс наші всі пральні машини, зробивши робочий цикл, «виплюнули» в каналізацію», - каже чоловік.

Пральні порошки на чверть складаються з фосфатів. Вони пом’якшують воду і збільшують ефективність прання. В Управлінні водних ресурсів експерти взяли проби води для аналізу. Спектрометр показує - 28 сотих міліграма фосфатів на літр. Це нижче норми, кажуть хіміки.

Дніпро покрився синьо-зеленими водорослями. Вони вбивають рибу і шкодять людям. Рибалки звинувачують мийні засоби з фосфатами, які потрапляють у воду з пральних машин і автомийок.

«Десь може якась непроточна вода була. Може якась заводь. Там розмножуються швидко ці синьо-зелені водорості. Але зараз в Дніпрі вода на фосфати нормальна. Вона зараз не дуже цвіте, вона безпечна для купання», - каже експерт.

У Центрі громадського здоров’я заспокоюють, що 2018 – не найбільш фосфатний рік в історії Дніпра. Та усунути ці сполуки хочуть давно.

«Ми намагаємось довести нашій владі, що їх (фосфати- ред.) потрібно заборонити», - каже науковець.

Насправді, технічні вимоги до мийних засобів Україна прирівняла до європейських іще п’ять років тому. Але виробники їх ігнорують. Посилити контроль хотіли новими законами. Та парламент ухвалити їх не зміг. Тож міністерство екології вирішило перекласти проблему на свідомих громадян.

«Ми не можемо заборонити використання фосфору загалом.  Треба інформувати громадян про те, які наслідки має використання таких продуктів з вмістом фосфору», - кажуть в міністерстві.

Денис Павловський себе називає борцем за екологію. На його кухні правильний засіб для посуду. Штани принципово випрані безфосфатним порошком.

«Він вдвічі дорожчий, бо він позбавлений фосфатів і в ньому більше активних компонентів. Тобто він дуже концентрований і його потрібно вдвічі менше для прання», - розповідає активіст.

Окрім свідомих громадян, у боротьбі за чисте Дніпро допомагають і рослиноїдні риби. Щоправда, токсичні водорості їх убивають. Тож коли побачите замореного товстолоба, знайте, що він зробив добру справу.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ