Підтримати нас

“Для тероборонівців із Херсона почався ще один бій”: суди ухвалили 6 рішень на користь військових ТРО

16 травня 2024 17:57
328
Поширити:
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"\Бузковий парк 1 березня 2023 рік

Станом на початок травня суди ухвалили шість рішень на користь херсонських тероборонівців та родин загиблих про визнання їхньої участі в боях за місто.

Про це йдеться в матеріалі BBC News Україна “Я провела командира крізь російські блокпости”. Історія захисниці Херсона, яку не визнала держава.

Адвокат херсонських тероборонівців Сергій Колесніков каже, що військових із ТРО після звільнення Херсона почався ще один бій, цього разу – з українською бюрократією.

Існує два основні шляхи підтвердити участь добровольців у бойових діях. Це має зробити або їхній підрозділ на основі документів про облік, або суд, якщо таких документів не виявилося.

Тероборонівці та сім’ї загиблих після звернення до військових частин щодо документів, отримували відповідь, що цих людей не було та немає на обліку. 

“Процедури відновлення в списках частини не існує. Тому ці справи мають розглядатися в судах. Кадровики військової частини не можуть спиратися на свідчення про те, хто з ким воював. А для суду вони мають вагу”, – пояснює начальник групи ЦВС штабу одного з батальйонів ТРО на Херсонщині з позивним “Сашко”.

Такі ж поради дають адвокати, які ведуть справи щодо визнання добровольців з інших підрозділів. Адже для суду можна надати фото, відео, свідчення інших учасників цих подій.

У вересні 2023 року голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що вдалося встановити факт участі у боях за Херсон 18 загиблих тероборонівців. Статус ще чотирьох уточнювався. ВВС звернулася до Херсонської ОВА з проханням розповісти, що змінилося відтоді. Їм відповіли, що в січні звернулися до Міноборони та Генштабу з власною ініціативою, як відновити права сімей загиблих захисників Херсона. ОВА також підтвердила, що у військової частини ТРО, куди б мали зарахувати й добровольців, немає жодних документів, складених до червня 2022-го. Вони були втрачені чи знищені. Попри службове розслідування, ці документи не відновили.

  • Указом Президента від 10 листопада посмертно було нагороджено державними орденами різного ступеня херсонських бійців, які загинули в нерівному бою з російськими окупантами в Бузковому парку в Херсоні.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів