Підтримати нас

«Чорнобильський синдром» та його наслідки

Автор статті
26 квітня 2017 10:29
893
Поширити:

Значну частину соціальної напруженості, яку пов’язують з аварією на ЧАЕС та її наслідками, треба розглядати через призму так званого «чорнобильського синдрому».

Недовіра до офіційних каналів у післяаварійний період була такою, що у 1986 році керівництво СРСР запрошувало експертів з-за кордону та надавало їм можливість виступити на відкритих засіданнях. І це висвітлювалося в ЗМІ. Це спочатку дало позитивний ефект, який зменшив страх. Але через кілька років потік шокуючої та неперевіреної інформації, що через різноманітні видання доходив до людей, спричинив процес міфотворення. Навколо ЧАЕС, міст Прип’яті та Чорнобиля, тридцятикілометрової Зони утворилася низка легенд та міфів, які часто сприймалися за правду. Щодо «мирного атома», то зараз його бояться усі. Особливо після трагедії на Фукусимі. Будь -яке повідомлення про «викиди» на станціях, наприклад, Південно-Української АЕС, викликає паніку. У такій ситуації роз’яснення ситуації громадськості мало б частково зняти прояви «чорнобильського синдрому». А також дати об’єктивне пояснення того, що зараз відбувається. Для покоління «дітей Чорнобиля», завдяки низькопробній літературі, саморобним фільмам, комп’ютерним іграм, ці місця сповнені містичного змісту. Сталкерська романтика у сприйнятті молодого покоління замінила спогади про страшну трагедію.

В Україні, де стільки років люди стикаються з таким соціокультурним феноменом, як «чорнобильський синдром», він майже недосліджений. У Білорусі, яка теж постраждала від Чорнобильської катастрофи прийняли державну програму «Наукове супроводження розвитку атомної енергетики в республіці Білорусь на період до 2020 року». У програмі зазначено: «Підвищення довіри населення до атомної енергетики та подолання "чорнобильського синдрому" шляхом проведення інформаційно-просвітницьоїита освітньої роботи, що направлена на формування позитивного ставления до атомної енергетики». В України такої програми немає.

У світі, що відчуватиме енергетичний голод, це дуже актуально. Розвиток атомної енергетики – необхідність. Тому цей досвід був би дуже необхідній в Україні.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ