Підтримати нас

Частинка Німеччини на Херсонщині. ФОТО

Автор статті
16 вересня 2019 11:30
1,505
Поширити:

Селище Високопілля  засноване 1869 року німцями-колоністами й мало назву Кронау. У суботу, 14 вересня, на честь його 150-річчя на центральній площі Високопілля провели фестиваль німецької та української культур  «Кронау-Фест».

Це вже другий фестиваль, у 2017 «Кронау-Фест» відбувся в Херсоні, а в цьому році організатори вирішили спробувати провести фестиваль на історичній батьківщині.

На центральній площі біля, Центру культури і дозвілля, влаштували величезну сцену, на якій зі святом високопільчан вітали більше 30 колективів Херсонщини, Дніпропетровщини, Миколаївщини, Мелітополя і Запоріжжя.

«Метою фестивалю є розвиток нашої громади, вивчення та популяризація німецької історико-культурної спадщини, а також привернення уваги до Високопілля як туристичного краю. Як ми кажемо, - це «туристично-ностальгічний туризм» на базі подій, які відбувалися на наших територіях з часу заселення німцями-колоністами», - розповів на пресконференції Високопільський селищний голова Руслан Застава.

На фото (зліва направо): заступник Високопільського селищного голови Олександр Вітвіцький та селищний голова Руслан Застава.

У краєзнавчому музеї екскурсовод Катерина розповіла відвідувачам фестивалю історію Високопілля від часів заселення першими німцями-колоністами і до їх остаточного виселення з цих територій.

У Кронау німці виготовляли цеглу та черепицю.

Херсонський міський центр німецької культури на час фестивалю привіз до музею кілька виставок: «Шлях німців на Кавказ через Україну» - це 26 стендів  німецькою та українською мовами; виставка картин «Лютеранські кірхи України» заслуженого художника, етнічного німця Гаррі Руффа, який є уродженцем Високопілля, а також фотовиставка Миколаївського центру німецької культури «Один день з життя німця-колоніста».

Фотовиставка «Один день з життя німця-колоніста».

Виставка картин «Лютеранські кірхи України».

«Той, хто не знає свого минулого, той не вартий  майбутнього» - ця мудра фраза є девізом нашого фестивалю. Ми завдячуємо німцям-колоністам, які заснували наше місто. Вони зберегли свої національні традиції, культуру, звичаї, одяг,   мову, і вони є прикладом для нас, українців, які проживають на цій території,  ми теж повинні дбати про свої національні корені. Ми будемо робити все, щоб  історичні споруди, як залишили нам німці-колоністи, стали історичними пам’ятками,» - розповіла у минулому вчитель історії, активний громадський діяч Любов Куцевол.

Для відвідувачів фестивалю організували історичний екскурсійний маршрут до будівель німецьких колоністів, які збереглися до теперішнього часу. Так, краєзнавчий музей розміщений у колишній німецькій школі.

У німецькій гімназії нині спеціалізована школа-інтернат «Обдарованість» обласної ради, де навчаються діти з усієї Херсонщини.

Будівля Центру культури і дозвілля - це колишня центральна кірха (лютеранська храмова споруда).

Також збереглися німецьке кладовище, млин Торліна і житлові будинки. 

Окрім того, у межах «Кронау-фесту» на гостей чекали ярмарок та майстер-класи з декоративно-прикладного мистецтва, «Відкритий кубок з міні-футболу», шоу мильних бульбашок та розважальна програма для дітей.

Також на ярмарку свої колекції представили місцеві колекціонери, наприклад, виставка старих фотокамер та історичних фотографій.

Для відвідувачів фестивалю високопільці представили українську та німецьку кухні, зокрема, можна було посмакувати шварцброт — чорний хліб, який випікається за старовинним німецьким рецептом з додаванням сала.

Як каже заступник селищного голови Олександр Вітвіцький, гострим стало питання, де взяти кошти для такого масштабного фестивалю. У березні  оголосили конкурс Міністерства культури України «Малі міста – великі враження». Загалом було подано 182 заявки, і Високопілля стало одним з 70 селищ, які перемогли в цьому конкурсі. Таким чином отримали грант на 250 000 грн для проведення фестивалю.

Головна проблема проведення фестивалю у Високопілля – це складна інфраструктура, погані дороги. Як розповів голова Високопільської районної державної адміністрації Сергій Старух, на сьогодні вироблені 7 проектів з капітального і поточного ремонту доріг. Тому будемо сподіватися, що наступного року, а організатори пообіцяли,  що фестиваль проводитиметься щороку, добиратися до нього буде простіше. Слід зазначити, що у Високопілля також можна доїхати потягом. 

P.S. Прес-тур організовано Херсонським Центром розвитку місцевого самоврядування Програми "U-LEAD з Європою".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ