Підтримати нас

Через підрив військовими РФ Каховської ГЕС знищено майже 10 тисяч гектарів водно-болотних угідь

31 травня 2024 17:48
260
Поширити:
Панорама дельти Дніпра (Нижньодніпровський НПП). Фото – Олег Марчук зі сторінки "Екодія"

Унаслідок підриву військовими РФ Каховської ГЕС в Україні знищено майже 10 тисяч гектарів  водно-болотних угідь міжнародного значення   вони включають усі болота і заболочені території, а також прісні, солонкуваті або солоні водойми, глибина яких не перевищує шести метрів під час відпливу .

Про це повідомили в Міндовкіллі.

За словами першого заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександра Краснолуцького, наразі у зоні ризику перебувають 600 тис. га водно-болотних угідь міжнародного значення. 

“Війська РФ використовують території цінних ВБУ для обладнання позицій, знищуючи  унікальне біорізноманіття цих територій”, – йдеться в повідомленні.

За даними Української природоохоронної групи, водно-болотні угіддя зникають утричі швидше, ніж ліси, хоча їхня економічна й біологічна цінність значно вища, ніж у більшості наземних екосистем. Зменшення їхньої площі згубно впливає на тисячі видів рослин та тварин, що проживають на цих територіях або залежать від них.

Як йдеться на сайті Центр екологічної інформації м. Херсон, до водно-болотних угідь Херсонщини відносяться:

  1. Дельта р. Дніпро, 26000 га,
  2. Тендрівська затока, 38000 га
  3. Ягорлицька затока, 34000 га
  4. Каркінітська та Джарилгацька затоки, 87000 га
  5. Центральний Сиваш, 80000 га
  6. Східний Сиваш, 165000 га
  7. Великий Чапельський під (Асканія-Нова), 2359 га
  • В ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко розповів, що науковці на території Національного парку  “Кам'янська Січ” фіксують численні пожежі, російські фортифікаційні споруди, забруднення паливно-мастильними матеріалами, пошкодження рослинного і ґрунтового покриву через проїзд важкої техніки. Зокрема, зафіксували, що російські військові знищили близько однієї тисячі дерев.
  • Речник Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук зазначив, що окупаційні війська завдали непоправної шкоди орнітологічному заповіднику на Кінбурнській косі.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів